Idősebb ember lába bizonyos betegségtől nőhet?

Kedves Doktornő! Férjemnek a legutóbbi gyógyszer felíratáskor a következő kérdést tette fel a körzeti nővér: Önnek nem nőtt a lába az utóbbi időben, mert az arc kifejezése valami különös betegségre utal. A nővér nem lábdagadásra gondolt, hanem kifejezetten növekedésre, mert szerinte ez nagyon komoly betegség jele lehet. Férjem elcsodálkozott, de azt válaszolta, hogy egyáltalán nem nőtt. Ezután semmiképpen nem fejtette ki mire gondolt ezzel a kérdéssel. Mi pedig nem tudunk napirendre térni fölötte. Valóban lehet ilyen betegség, ami az arcon tükröződik. Most mitévők legyünk? Tisztelettel köszönöm válaszát. Judit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza akromegália témában

Tisztelt Kérdező!

Igen vannak olyan betegségek, amelyek jellegzetes, arcon is észlelhető elváltozásokkal járnak. Felnőtt korban ilyen az acromegalia megbetegedés, ami a növekedési hormon túlzott termelődésétől jön létre. Jellemző az arcvonások markánsabbá válása, az ajak orr, áll megnagyobbodása, a fejméret, a láb és kezek mérete is növekszik. A beteg azt veszi észre, hogy kicsi a kalap, a cipő, kesztyű.Bővebben oldalunkon is olvashat a témával kapcsolatban.https: //www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/1184/gigantizmus-oriasnoves-es-akromegalia

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. január 20., 19:57; Megválaszolva: 2015. január 25., 20:29
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték