Renin-mellékvese daganat

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Nem tudom már, milyen orvoshoz forduljak tüneteimmel, csak annyit tudok, hogy sokáig ár nem tudom a folyamatos fájdalmakat ép ésszel elviselni. Sokféle betegségben szenvedek, ezek a következők: hypertensio, ischaemiás szívbetegség, hyperlipidaemia, st.p strumectomiam, mellékvese incidentaloma, hiatus hernia, 2-es típusú diabetes mellitus, obesitas, prostrusio disci L.III. et L.IV. et L.V., spondylarthrosis et discopathia lumbalis. Ezeket a betegségeket a leleteimről írtam le, hétköznapi nyelvre csak az internetről tudom lefordítani. Elmondani is sok, hát még az összhatásukat és beszedett gyógyszerek mellékhatásait érezni. Volt még epekövességem is, de idén márciusban az epehólyagommal együtt laparoscopiai eljárással el lett távolítva. Az epehólyag kórszövettani leletét leírnám, mert nekem egy kicsit gyanús, de nem értem teljesen. „ Az epehólyag kimetszésekben dysplasiamentes nyálkahártya látható, nagy területen antralis metaplasia. A lamina propriában lymphocytás infiltráció. Az epehólyagnyaki kimetszésben megfigyelhettünk egy nyirokcsomót is: ebben megtartott alapszerkezet figyelhető meg, enyhe sinus histiocytosis látható. Malignitás jelét nem láttuk. Diagnózis/Vélemény Cholecystitis chronica calculosa. Reactív, tumormentes, epehólyagnyaki nyirokcsomó. Idült epehólyag-gyulladás.” Kérésem egyik fele, hogy legyenek szívesek nekem köznapi nyelvre lefordítani ezt a szövettani leletet. Kérdésem, ezzel kapcsolatban várható e valamilyen komplikációm az egészségemben? Az epehólyag műtétre azért került sor, mert közel két éve a hasam jobb oldalában spontán jellegű folyamatos éles fájdalmaim keletkeztek, amiket hányinger kísért. Gasztroenterologushoz fordultam, és a Doktornő nagyon lelkiismeretesen elvégeztetett rajtam minden lehetséges vizsgálatot 2011-ben: Hasi UH vizsgálat (02.02.-én) , CT has+medence natív+kontr. Dinamikus (04.08.) , Has és kismedence UH vizsgálat (07.26.) , Pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH vizsgálat (07.26.) , Virtuális endoszkópia, CT teljes has+medence natív+iv.kontr. CT Kiegészítő pont has+medence iv.kontr. (09.22.) , CT has+medence natív+kontr.dinamikus (12.06.) , Teljes has és kismedence UH vizsgálat (2012.01.05.) , Mellkasfelvétel (2012.02.20.) , Teljes has+kismedence UH vizsgálat (2012.03.07.) , CT has+medence natív+kontr.dinamikus. (2012.06.29.) , CT gerinc natív (2012.07.02.) Ezekből, a vizsgálatokból ét CT vizsgálatot saját magam végeztetettem el, a többit orvosaim. Minden vizsgálati eredmény megegyezik, amik a következők voltak: -Steatosis hepatis susp., Cholelithiasis, Cysta renis l.s.; -Cysta hepatis 10 mm, Cysta renis l.s. bal vesében, 10 mm, Hiatus hernia 3, 8 cm. -Cholelythiasis, Chr. Cholecystis; Stuma nodosa l.d. -A colon részéről kóros eltérés nem igazolható; Cysta hepatis 1 cm, denoma suprarenalis l.d. jobb mellékvesében 22 mm, Hiatus hernia 3, 5 cm; A pancreas kifejezetten hypodensebb jellegű, számottevően nem tűnik szélesebbnek; -Cholecysta: szabad epét nem tartalmaz, fala 6-9 mm szélességű, akut gyulladásra utaló egyértelmű jel nem figyelhető meg. - Cysta hepatis-status idem, Adenoma suprarenalis l.d. – status idem; Hiatus hernia; Status post cholecystectomiam. -Spondylarthrosis et discopathia lumbalis, Protrusio disci L.III. et L.IV. et L.V. A gasztroenterológiai vélemény. „ A jobb hasfélre lokalizálodó fájdalom hátterében virtuális colonoscopia colonbetegséget nem igazolt. Orvosaim rábeszélésére vállaltam az epekő műtétet azzal, hogy körülnéznek a hasamban, főleg a jobb mellékvese adenomát is „megnézik”, ha szükséges, műtéti úton azt is eltávolítják. Ezzel kapcsolatban endokrinológus orvosom egy ajánlást is írt: „A műtét kapcsán jó lenne, ha a mellékvese terimét is megnéznék és lehetőség szerint laparoscopos úton eltávolítanák. „ Az epekőműtét megtörtént, a mellékvesével kapcsolatban nem történt semmi. A hasam jobb oldalában ugyan úgy megmaradtak az elviselhetetlen éles fájdalmak. Fájdalomcsillapítók hatására tompulnak, majd a hatás elmúltával újra éles fájdalmat érzek, mindig ugyan azon a jól behatárolható helyen. A nap, éjjel bármely időszakában fáj, ha ráfekszek, a fájdalom mellet, nyomást is érzek azon az oldalon. Spontán jellegű, a fájdalommal egyidőben jelentkező hányingereim vannak, amire napi szinten B6 vitamint szedek. A reggeli, délelőtti órákban hatalmas mennyiségű izzadtság keletkezik az arcomon, homlokomon és a tarkómon, ilyenkor gyengeség fog el, nehezen kapok levegőt, ájulás környékez. A vérnyomás méréseikor megfigyeltem, ogy a per szám is elég magas (8o-100) de a harmadik szám ennél is magasabbra szokott emelkedni (80-130) Nem tudom, mit tegyek, kihez forduljak. Minden orvosom azt mondja, hogy az általa „gyógyított” betegségem nem okozhatja ezt a jellegű fájdalmat. Akkor viszont mi okozhatja Nekem a „típpem” a mellékvese daganat. Voltak hormonvizsgálataim, amiről az endokrinológus orvosom azt írta: „…a CT vizsgálat a jobb oldalon 22 mm-es adenomát igazolt, mely miatt cortisol meghatározás történt, ami ugyan beszükült ritmust, de normális értéket igazolt. Aldoszteron és rennin meghatrozás ill. katekolamin nem történt mert hypokalaemia, ill. pheochormocytomára utaló klinikai tünetegyüttes nem jelentkezett. Én a nyáron magán úton elvégeztettem egy sor tumor marker és hormonvizsgálatot, de biztos, hogy nem teljes körű, mivel én teljesen laikus vagyok, de szeretnék a fájdalmaim végére járni. A vizsgálati eredmények a követezőek: - CEA Carcino e emb. antigén 0, 56 n/ml -CA 19-9 4, 86 U/ml, -Szenzitív TSH 3, 685 ulu/ml, -Kortizol mint vétidő függő 629, 0 nmol/l -DHEA 4, 6 nmol/l -Aldoszteron 288 pmol/l -Renin 37, 6 ng/ml - Dehidroepiandroszteron-szulfát 0, 5 umol/L Anrenokortikotróp hormon 1, 85 pmol/L Béta hCG 3, 4 IU/L Alfa-fötoprotein (AFP) 1, 34 ng/ml Amennyit ebből tudok, de nem tudom a jelentőségét: DHEA és DHEAS alacsony, Renin magas. Olvastam, hogy az alacsony DHEA-tól fájhat a has, és jelentősen növekszik a has térfogata. Ez nálam mind a kettő megvan. Olvastam, hogy a renin a vesében termelődik, vérnyomást szabályozó hormon. Ha egy veseverőér sérülés vagy betegség miatt beszükül, a véráramlás gyengül az érgomlyok irányában. Ilyenkor a kis ütőereket borító sejtek egy renin nevű hormont választanak ki a véráramba. A véráramba jutó renin hatására összeszükülnek a verőerek, nemcsak a vesében, hanem a test minden részében. Így emelkedik a vérnyomás. Kérdésem a következő: -Lehetséges e, hogy a jobb oldali mellékvese daanatom, lehet, hogy nem hormontermelő, de olyan szerencsétlen elhelyezkedése van, hogy a vesémben rátelepszik egy veseverő érre, az okozza a renin magas számát, és esetleg az én jobb oldali éles fájdalmaimat is. Lehet, hogy csak vízió az egész, de csak kizárásos alapon lehetne eljutni ahhoz, hogy rájöjjek a fájdalmaim okára és megszűntetésére. Várom megtisztelő és segítő szándékú válaszukat. Tisztelettel: Pásztor Józsefné - -

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskásné Dr. Kocsis Erika válasza mellékvese daganat témában

Kedves Kérdező,

Véleményem szerint az Ön által leírt laboreredmények és képalkotó vizsgálatok alapján található mellékvese adenoma nem állhat hasi fájdalma, illetve a magas renin szintjének hátterében. A normális aldoszteron szint mellett lévő magas renin szint leggyakrabban magas vérnyomás betegségre szedett gyógyszerek szedése során figyelhető meg, mely a gyógyszer hatásmechanizmusa miatt van, de természetesen nem jelent rosszat, csak egyszerűen magyarázat az egyik kérdésére (ilyen gyógyszer az ún. ACE gátló csoport (hatóanyag tekintetében: enalapril, lisinopril, perindopril, ramipril, quinapril, cilazapril, fosinopril) , vagy ARB csoport (hatóanyag tekintetében: irbesartan, valsartan, losartan, telmisartan, candesartan) . A szövettani lelet magyarázata: minden szervünket valamilyen speciális hámréteg borítja. Bizonyos esetekben (pl. állandó irritáció, gyulladás) az eredeti borító hámréteget megfordítható, vagy megfordíthatatlan folyamat eredményeként felválthatja egy oda nem illő hámréteg típus. Az újonnan kialakult hámréteget attól függően, hogy az alkotó sejtek mi jellemző dysplasia-s vagy metaplasia-s elváltozásnak nevezzünk. Az Ön esetében az epekövesség és a következményes irritáció, gyulladás okozhatta ezt az elváltozást. Sajnálatos módon az így kialakult elváltozás kiindulási pontja lehet egy rosszindulatú folyamatnak, ezért az olyan esetekben mint az Öné műtét indokolt, az pedig nyugalomra ad okot, hogy nem volt rosszindulatú elváltozásra utaló jel, így ebben a tekintetben komplikáció nem várható. A lymphocitas (fehérvérsejt) infiltratio az jelenti, hogy az epehólyag falában fehérvérsejtek vannak jelen, ami gyulladásra utal. Az hogy a fehérvérsejtek többféle típusa közül a lymphociták vannak jelen idült (régóta tartó) gyulladásra utal. A gyulladásos folyamatban a nyirokcsomók is részt vesznek, emiatt összetételük változik, egy jellegzetes szövettani kép alakul ki, melyet reactive nyirokcsomónak nevezünk. Hasi fájdalmának hátterében véleményem szerint leginkább, az un. postcholecystectomiás (azaz epeműtétet követően) szindróma állhat. A szindromának oka lehet például kialakult-visszamaradt epeúti szűkület, epevezeték záró izmának szűkülete. Meglehet, hogy ismételt kivizsgálásra lesz szüksége (gyomortükrözés, ERCP /endoscope epeúti feltöltés/, ultrahang, labor) .

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. augusztus 26., 10:04; Megválaszolva: 2012. szeptember 03., 10:39
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
TSH érték terhesség alatt
Pajzsmirigy értékek
Üdvözlöm! Szeretném kérni szakmai véleményét. kb. 14 éve szedem az Euthyrox 100 -as tablettát, 8 hónapja 100-ról 125 ug-re emelkedett az...
Inzulin rezisztencia és pajzsmirigy...
Cukorterheléses vérvétel eredménye
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Cukorterheleses vérvételem eredménye a következő lett: Glükóz: 4,8 Glükóz 60': 6,6 Glükóz 120': 4,1 Inzulin:...
Hajhullás oka
Több éve hullik a hajam. Most már nagyon ritka, főleg a fejtetőn. Súlyproblémáim vannak. Keveset eszem, sokat mozgok, de a 165 cm magasságomhoz 84...