Papilla

Tisztelt Bánfalvi doktor úr! 3 éve küszködök végbélrepedéssel. Tavaly szeptember közepén rendbejöttem. Idén januér közepén újra fájdalmat éreztem, melyet Reparon kúppal kezeltem 2 hétig, majd benzocainos kúppal pár napig. Mivel nem múlt a fájdalom, elmentem proctológushoz. Az eredmény: Insp.: Az anoderma enyhén elvékonyodott. RDV: tu.nem tapintható. 1 óra irányában egy színes gombostűfejnyi hypertrophisalt papilla tapintható. A sphynter tónusa fokozott. Anoscopia: A műszer könnyen bevezethető. Tu. nem látható. 1 óra irányában a fent leírt papilla látható, ami érzékeny. Tőle distalisan 1, 5*0, 5 cm-es külső nodus látható. Fissura nem hozható látótérbe. DG: Nodi haem. In st.IV. Nitroglicerines kúpot kaptam, mely szteroidot nem tartalmaz.Napi egyszer kell alkalmazni. Csak picit javultam, ülésnél szinte ugyanúgy fáj, járásnál jobb. Nem tudom, elég-e a napi 1 kúp? Ha nem jön rendbe, műtétet javasolt az orvos. Azt mondta, hogy csak altatásban tudja megcsinálni, de egy ilyen pici dolog miatt "röhej" lenne altatni. Tényleg nem lehet ezt ambulánsan végezni? Félek a Recamier-tágítástól, nehogy visszafordíthatatlan kárt okozzon. Tanácsot kérek, hogy mivel lehetne még kezelni, hogy a műtétet elkerüljem! Ha mégis műteni kell, mennyi a gyógyulási idő, mikor lehet munkába állni (ülőmunka)? Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bánfalvy Péter válasza végbél-repedés témában

Kedves Hölgyem!

Szerintem panaszait nem a papilla okozza, ekkora méretben csak ez nem szokott ekkora fájdalommal járni. Valószínűbb, hogy végbélrepedése van, mely időnként gyógyul, ennek maradványa az a kis csomó (és a kinti is) . A tágítás valóban nem szerencsés, korszerűtlennek nyilvánított (persze a mérték nem mindegy) , de a papilla eltávolítása szerintem nemigen oldana meg semmit. Ennek eltávolítására egyébként vannak nem hagyományos sebészeti műszerek (baromi drágák, de jók) , melyeknél helyi érzéstelenítésben kisujjnyi vastag csövön keresztül pár perc alatt túljut a bajon minimális kellemetlenséggel. Ismerem mindkét szituációt, Zsaporozsec és Audi. De mondom, szerintem nem ez az elsődleges.

A kúp hatóanyagtartalma, mennyisége számomra nem tiszta, valószínűbb (de persze nem biztos) , hogy 2x1 adag hatékonyabb lenne.

Tapasztalatom szerint a záróizomfeszesség megszűnte szinte minden problémát megold az ilyen esetekben. Ha további kérdése van, olvassa el honlapomon a www.aranyeresség.hu oldalon a végbélrepedésről szóló oldalt.

Kérdés: 2011. február 08., 21:07; Megválaszolva: 2011. február 12., 10:58
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat