• Magas bilirubin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/Nő! Ma kaptam meg a vérkép-eredményem,és van egykét érték,ami aggaszt,és az orvosomtól tulajdonképpen nem kaptam válaszokat a kérdéseimre,de elküldött hasi ultrahangra,időpontot kell kérnem rá. 33 éves nő vagyok,szorongásos betegségre két éve szedek napi 2-szer 0.5 mg Helex sr-t,és 5 éve szedem a Lindinette fog.gátlót,mert 6 éve volt Hellp-szindromás szülésem,és nem szeretnék több gyermeket. Vérkép eredményem: VAS:37 (normál 8.8-27) LDL koleszterin:3.41 (normál 0-3.40) Kreatinin:99 (normál 40-88) Összes bilirubin:24 (normál 2-18) Konjugált bilirubin:5 (normál 1-4) Limfocita:46.8 (normál 20-40) Vizelet fajsúly:1027 (normál:1014-1025) Főleg a bilirubin értékek aggasztanak,olvastam a Gilbert szindromáról is.Ez nem az lehet?A májfunkciós értékeim mind jók lettek ezeken kívül.Mire gyanakodjak esetleg?Máj,vagy epe gondok?Ha az ultrahangon nem derül ki semmi,mi a teendőm? Esetleg okozhatja a bilirubin és a vas magasabb értékét a Helex sr és a Lindinette 20? A hajam is eléggé hullik,már 2 éve.Már akkor is magasabb volt a vasam(27.2)de csak egy kevéssel. Olyan esetben mi a teendőm,ha esetleg a szedett gyógyszerek okozzák a gondot? Köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a blirubin témában

        A magasabb vizelet-fajsúly és kreatitinin-szint folyadékhiányra utal, bő folyadékbevitel mellett moindkettő normalizálódni fog. Az LDL-koleszterin minimálisan emelkedett értéke nem aggasztó, javasolt a rendszeres testmozgás, cholesterin- és zsírszegény diéta tartása. A bilirubin-emelkedés mértéke szintén jelentőség nélküli, ennek oka lehet a fogamzásgátló szedése, de akár enyhe Gilbert-kór is. A vas emelkedő szintje fokozott vasfelszívódásra utalhat (haemochromatózis heterozigóta formája), emiatt a laborvizsgálat rendszeres ismétlése indokolt, további emelkedés esetén haematológiai kivizsgálás jön szóba.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 02., 13:54; Megválaszolva: 2010. szeptember 03., 14:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot.Néhány napja észrevettem,hogy gyomorszáj tájékán apró mozgások vannak(olyan érzés,mint amikor a baba rúg).Valmint pár napja felpuffadok,nem tudok sem úgy büfögni,sem hát szóval szellenteni.A hasam alja is remeg vagy...
        Tisztelt Doktor! Több éve kezelnek toxikus májcirózissal. A laborok eredményei és az állapotom is kielégítő. Igyekszem mindent betartani. Az utolsó vérvétel 16o-s ammóniát mutatott ki. Fehérje szegény diétatát javasolták és Levolac szirup...
        Tisztelt Doktorok! Erős gyomorfájdalom miatt mentem el orvoshoz és elküldtek gasztroszkópiára és ételintolerancia vizsgálatra. A vizsgálat után ezt írták a papírra: A nyelőcső ép. A junctio a rekesz magasságában látható, 1-1 5 mm alatti...
        Jó Napot! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy pár hete.,elkezdett fájni alul a hasam,mintha égne,csavarna valami,görcsöl.Elmentem nőgyógyászhoz,semmi gond,gasztroenterológiára,onnan küldtek hasi uh ra,ultrahangon minden rendben,27en megyek...
        Tisztelt Dr.Úr v. Úrhőlgy! Segítséget kérek a grapefruitlé rendszeres ivásával kapcsolatban ,mert nem tudom,hogy többet ártok vele mint amennyit használ!?.Olvastam,hogy káros lehet vagy felerősítí a gyógyszerek hatását. Minden reggel...
        Tisztelt Doktornő! Egy hete emésztési, gyomorpanaszok miatt UH vizsgálaton vettem részt, hogy kizárhassuk az epe problémákat. Itt véletlenül találtak a májamban két FNH-ra utaló elváltozást és egy 9 mm-es cisztát. Az FNH gyanús eltérések...
        Jó estét kívánok! Olyan problémával fordulnék önhöz,amire szeretnék választ kapni! 4hónap allatt közel 6 kg híztam állandó haspuffadásom van és kemény a hasam és mellette nagy is.Időközönként hasmenéssel is küzdök bár mit eszem.És...
        Tisztelt Válaszadó! Több éve, évente 5-6szor fellépő a hátam két oldalába sugárzó "rohamaim vannak". Lassú epemukodest diagnosztizáltak. Gyermekvallalas előtt állunk, 3 éve sikertelenül próbálkozunk. Másfél éve minden hónapban, a...
        Kedves Dr. Úr! Édesanyámnak a két szülést követően belső aranyere alakult ki. Ez az évek során hol okozott panaszt-hol nem. Kivizsgálva eddig ez a problémája nem volt. 3 hete viszont felkerestünk egy gasztroenterológus szakorvost a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 29 éves nő vagyok 2017 októberében szültem, majd 2018 februárjában kivették az epehólyagomat. Azóta a székletem igen változatos. Van, hogy teljesen normális, de legtöbb esetben hígabb, van hogy teljesen vízszerű....