Májfunkciós értékek

Jelige: Májfunkció! Tisztelt Doktorúr! 28 éves fiatalember vagyok! Január végén voltam vérvételen és az alábbi eredményeket kaptam! Őszintén megmondom önnek hogy munka után már kb. 2-3 éve rendszeresen elfogyasztottam kb.heti 5 alkalommal kb. 1 üveg minőségi vörösbort! Sajnos a vérvételemen a májfunkciós értékek közül ASAT/GOT 43, ALAT/ GPT 52, Gamma-GT 83 lett! a Koleszterinem 7, 3;az LDL koleszterinem 5, 35 lett. A többi kémiai vizsgálati eredményem a renferencia tartományon belül volt, a mennyiségi vérkép értékeim közül az MPV értékem volt alacsonyabb a normálisnál 8, 4. Az általános vizeletvizsgálati eredményeim közül mindent rendben talált a vizsgálat. A háziorvosom tanácsára azóta nem fogyasztok egy korty alkoholt sem, ő azonban nem küldött további vizsgálatokra mert azt mondta hogy ezek még nem olyan vészesen magas értékek és az alkolholfogyasztás abbahagyása után rendeződni fognak. Májusban kell majd újra mennem vérvételre. Meg szeretném kérdezni, hogy ezek mennyire veszélyes eltérések és valóban rendeződni fognak amennyiben nem fogyasztok egy korty alkoholt sem? Sajnos február vége óta szorongással és depresszióval is kezelnek, pszchiáéter javaslatára akihez rendszeresen járok kontrollra, az ő javaslatára Frontint szedek 0, 25mg-osat napi kétszer fél és napi egyszer egész.Citaloprambol 20mg-osat napi kétszer fél! Ezek a gyógyszeradagok nem fogják tovább ronatani a májértékeim? Amit még megkérdeznék, hogy milyen készítmények vannak jótékony hatással a májra, illetve hogy ezeket lehet-e az említett gyógyszerek mellet szednem? Úgy olvastam hogy a rendszeres alkoholfogyasztás emeli a koleszterinértékeket is, ha nem fogyazstok alkoholt akkor van remény hogy gyógyszer nélkül is helyreáll a koleszterinszintem? Tisztelettel várom válaszát! Csaba.

WEBBeteg Szakértő válasza májkárosodás témában

Kedves Csaba!

Az alkoholtilalom után valóban érdemes lesz kontrolláltatni a laborértékekeket, a májenzimek emelkedése a GGT kivételével nem jelentős, a GGT utal a magasabb alkholfogyasztásra, de ezen érték nem ritkán több százas is lehet. Azt javaslom, hogy ha a kontroll laboron is magas az érték, illetve ha növekvő tendenciát mutat, akkor érdemes egy hasi ultrahangot is végeztetni és hepatológiai szakrendelést felkeresni, de már most javasolt a májkímélő étrend, azaz fűszer- és zsírszegény étrend, mesterséges anyagok, színezékek kerülése, májvédő tea, gyógynövények fogyasztása. A koleszterinszint magasabb értéke miatt is javasolt a diéta. A pszichiátriai gyógyszerek is a májon keresztül bomlanak le, hatásuk egyénileg eltérő, de a már meglévő májkárosodás miatt fokozott elővigyázatossággal alkalmazhatóak. A májusi labor kapcsán ki fog derülni, hogy kell-e bármilyen változtatás az eddigieken.

Kérdés: 2010. április 12., 10:16; Megválaszolva: 2010. április 12., 10:16
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mit lehet tenni??
Tisztelt Dr Úr/Hölgy! Édesanyám alkoholista sajtos már nagyon rég óta iszik. Volt ebből adódó már több egészségügyi probléma is. 7 éve...
Gamma GT. értéke.
Kedves Doktornő. Fogadtunk: a szervezetünk szempontjából melyik érték a "jobb"? Ha valaki naponta megiszik kb, 7 dl pálinkát, és a gamma Gt-je...
Érdeklődés
7éve elég magas volt a májemzinem, de regenedálodott, még alkohol probléma miatt, érdeklödnék azota csak pár hétvégén iszom csak, hétköznap...
Tájékozódás
Szeretnék érdeklődni, hogy ilyen májfunkciós eredmények alapján milyen állapotban van a máj. Kalium megh. 3, 5 GOT. 52 GAMMA-GT 309 Alkalikus foszv....
Májfolt és stb.
Van-e összefüggés az arcon, a szem körül levő májfoltok és a máj v. epe betegségei között. Laikusként úgy gondoltam, epegondjaim vannak. Majdnem...