• Puffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Webbeteg!

         

        A panaszom kb. 1, 5 éve kezdődött. Legjellemzőbb tünete a puffadás. Láthatóan nagy a hasam és feszít is. Természetesen felkerestem a háziorvosomat, aki epebetegség miatt kezdett el kezelni. A tünetek nem változtak a hónapok alatt, sőt kiegészült azzal, hogy szúró fájdalmat kezdtem érezni a gyomromban. Természetesen háziorvosomhoz fordultam ismét. Ekkor elküldött egy endoszkópos vizsgálatra ahol szövetmintát is vettek. A vizsgálat kimutatta a helikobaktériumot (remélem jól írom le). Antibiotikumot kellett szednem 7 napig, majd beutalót kaptam a belgyógyászatra, légzésvizsgálatra. A légzésvizsgálat eredménye nem tudom mi lett, hiszen nem értek hozzá, nem vagyok orvos. Az antibiotikumos kezelést abba kellett hagynom és savlekötőt szedek az óta is. A háziorvosom gyomorfekélyre gyanakszik az endoszkópos vizsgálat alapján. Az endoszkópos vizsgálat óta eltelt 5 hónap, de a tüneteim ugyan úgy megvannak (gyomor- szúrófájdalom, puffadás, eseteknént sötétebb széklet, öklendezés). Sőt. Amikor mínusz fokok vannak odakint és kimegyek a boltba, akkor a menés is megeröltető számomra. A szúró gyomorfájdalom még jobban előjön. Szinte elviselhetetlen. A savlekötőt továbbra is szedem, de állapotom lényegében nem változik már egy jó ideje. Vannak jobb napok, amikor a puffadás sem annyira jellemző és van úgy, hogy 1-2 napig nem jelentkezik a szúró fájdalom. Az orvosom nem mond semmit, hogy meddig tart a gyógyulás. Egyáltalán meggyógyulok-e? Azt szeretném kérdezni, hogy nincs-e valami javaslatuk arra, hogy mivel tudnám elősegíteni gyógyulásomat? Meddig tart a gyógyulási idő?

         

        Gondolom fontos tudniuk a válaszadáshoz, hogy milyen betegségeim vannak még és, hogy mire szedek még gyógyszert: érszűkölet, cukorbetegség,   magas koleszterin.

        Súlyom: 55 kg

        Testmagasságom: 160 cm

         

        Várom válaszukat!

        Üdvözlettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomorfájdalom témában

        Leírása alapján puffadása objektív (tényleges haskörfogat-növekedéssel jár). Ennek oka leggyaktabban a fokozott levegőnyelés (evés-ivás-beszéd közben). Ha a levegőnyelés kóros méreteket ölt, étkezéstől függetlenül erős felhasi puffadás jelentkezik, melyet a stressz általában ront. Ennek megelőzése csak a levegőnyelés tudatos kerülésével lehetséges (lassú nyugodt evés-ivás, a falat alapos rágása, "üres" nyelések kerülése). A puffadás másik oka emésztési zavar, ekkor a puffadás kifejezetten étkezést követő 1-2 órával jelentkezik. Ha erről van szó, emésztést segítő gyógyszerek (Mezym Forte, Pankreoflat) segíthetnek, illetve a puffasztó ételek kerülése. Az endoscopos vizsgálat során az, hogy van-e fekélye, egyértelműen kiderül. Ha nincs és savas jellegű panaszai sincsenek, a savcsökkentők szedése kevésbé indokolható. A helicobacter kiirtását jól lehet a kilégzési teszttel igazolni, de csak akkor ha 1-2 héttel előtte már nem szedi a beteg a savcsökkentő szereket, különben álpozitív eredményt kaphatunk.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-03-12 13:47:17; Megválaszolva: 2010. március 12., 13:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: