• zsírmáj

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Nő/Úr!

        Hasi CT lelet:A máj mindkét lebenye mérsékelten megnagyobbodott, egyenletesen hipodens.Tág epeút nem látható. A máj jobb lebenyében közvetlenül a rekeszi felszín alatt ventro-medialisan egy kb 28x13 mm nagyságú, ovoid, mérsékelten hipodensképlet mutatható ki.Hasonló figyelhető meg a máj I-es segmentumában, amely apró 7 mm átmérőjű, illetve a bal lebeny II-es segmentum területén a lebenyhatáron közvetlenül 15x9 mm-sen. A lép szabályos nagyságú homogén, lateralis pólusa előtt egy kb 1 cm átmérőjű melléklép látható.

        Többi rendben van.

        Vélemény:Steatosis hepatis, mérsékelt hepatomegaliával.Többgócú intrahepaticus térfoglaló folyamat, amelyek lehetnek cysták.St.p.cholecystectomiam,

        Melléklép

        Kérdésem az lenne, hogy a zsírmáj mennyire veszélyes, gyógyítható-e, és "a térfoglaló folyamat lehetnek cysták", hogy lehet megállapítani, hogy valóban cysták-e?

        A melléklép micsoda?

        Az orvosom még nem látta a leletet, és nagyon ideges vagyok!

        Köszönettel.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a zsírmáj témában

        A melléklép természetes, veleszületett variáns, aggodalomra nem ad okot. A zsírmáj általában jóindulatú eltérés, azonban néhány százalékban ismeretlen okú májcirrhosishoz vezethet évtizedek alatt. Gyógyítása a megfelelő életmódváltoztatásból áll (zsír- és kalóriabevitel csökkentése, rendszeres testmozgás), valamint a vérzsír-értékek (koleszterin- és triglycerid) rendezéséből. Emelett nagyon fontos az optimális testsúly elérése és megtartása. A cysták további differenciálására az MR-vizsgálat lehet alkalmas. Összességében a lelet miatt nem érdemes idegeskednie, de a fent említett változásokat érdemes meglépni.


        Kérdés: 2010-03-03 11:46:25; Megválaszolva: 2010. március 03., 11:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.