• Polypus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Plósz Dr. Úr Egyszer már kértem az Ön segitségét és nagyon jó tanácsokkal látott el ezuton is köszönöm. Most lenne egy fontos kérdésem ujra. Egy hónapja voltam clonoscopiás vizsgálaton a rectumban 2 cm-re az anusgyürű felett találtak egy 5mm-es sessilis polypot amit elküldtek szövettani viszgálatra. A szövettani vizsgálat eredménye a következő:A vizsgált mintában vastagbél nyálkahártyából felépülő polypus szöveti képet látunk, stromaja lobos, benne megnagyobbodott, lekerekedett, zömében tubuláris strukturákat alkató mirigy átmetszetek voltak megfigyelhetők, melyekben low grade dysplasia azonosítható. Malignitás a mintából nem igazolható. Diagnozis:Polypus adenomatosus low grade dysplasaával(bécsi klasszifikació: 3.1 kategoria) A vizsgálatot végző Orvos megnyugtatott, hogy rosszindulatuság nincs a szövettani eredményben. Szeretném ha felvilágosítani arrol mi is az a low grade dysplasia és mennyire vezsélyes ez az egészségemre félek, hogy ez a kifelyezés valami rosszat jelent. Válaszát előre is megköszönném:Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a polyp témában

        A vastagbélben és a végbélben a rosszindulatú folyamatok leggyakrabban polyp formájában indulnak, mely hosszú évek során nő, szövettani képe egyre romlik (kóros sejtosztódások jönnek létre), majd egy ponton túl átlépi a saját meghatározott szöveti határát, innen nevezzük rosszindulatúnak. Az Ön szövettani leírása tényleg jóindulatú polypot mutat, a dysplasia a szövettani képben a kórosnak tűnő sejtalakokat jelöli. A low grade a legkevésbé súlyos, a normálishoz leginkább hasonlító szövettani képet jelenti, tehát aggodalomra nincs ok, azonban a polyp későbbi eltávolítása mindenképp javasolt.


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-10 11:33:25; Megválaszolva: 2010. február 10., 11:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: