Mit tegyek, ha a párom túl makacs?

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a páromnál 3 éve diagnosztizáltak fekélyes vastagbél gyulladást, melyet gyógyszerrel kezelnek (Salazopyrin) , de néha még most hasmenése van és mostanában véres a széklete.Orvoshoz nem akar menni, mert azt mondja, hogy végeztek nála végbél tükrözést és mintát is vettek, és elég fájdalmas volt és azok a hegek fájnak neki ahonnan a mintát vették.Elég sűrűn van görcsös has fájása és hasmenése. Heti 5x iszik kammilla főzetből készült teát, mivel ez csökkenti a tüneteit! A kérdésem az lenne, hogy ennél a betegségnél milyen sűrűn kell orvoshoz fordulni ellenőrzésre és mit tudnak ajánlani a tünetek csökkentésére? Válaszukat köszönöm.

Dr. Plósz János válasza vastagbélgyulladás témában

Kedves Kérdező!

Leírása alapján aktív colitis ulcerosa betegségben szenved párja. Ez a betegség jelenlegi ismereteink alapján nem gyógyítható, csak tünetmentessé tehető. Panaszmentes és aktív epizódok váltják egymást. Mindenféleképpen állandó gondozást igényel a betegség, ha pedig aktív szakról van szó (napi többszöri hasmenés, véres széklet, gyakori hasi fájdalom, láz) , azonnali ellátást igényel, a tünetek csökkenése csak intenzívebb gyógyszeres terápiától várható. Ilyenkor azonban a kezelőorvosnak tudnia kell, hogy milyen kiterjedt a betegség (a vastagbél mekkora részét érinti) , illetve milyen súlyosságú a gyulladás. A folyamatos gondozás mindenképp szükséges, mert a colitis ulcerosa több éves fennállást követően a vastagbélrák fokozott kockázatával jár.

Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2008. május 30., 21:38; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:16
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vastagbélgyulladás, megfázás
Kérdéseim a következőek:Sürün van bélgyulladásom, vagy megfázom, vagy más okból, de igen nagyon félek a rákos megbetegedéstől, Jó Anyám...
hasgörcs, hasmenés
Tisztelt Doktor Úr/Nő!   19 éves lány vagyok. Nyár óta görcsöl a hasam, de akkor székrekedésem volt. A háziorvos azt mondta hogy epés...
Vastagbélgyulladás és emésztési...
Kedves Plósz Doktor Úr! Köszönöm múltkori válaszát, de még lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban. Alul csatolom az előző...
Vastagbél gyulladás
Tisztelt Doktornő/ Úr! 35 éves fiatal ember vagyok, gyulladásos bélbetegségben szenvedek, ezzel kapcsolatban kérném szíves szakmai segítségét....
Vastagbél gyulladást lehet-e...
Páromnak vastagbél gyulladást állapítottak meg, kezelték is tropharinnal, és nolpazával, de még mindig fáj a gyomra és a hasa. Most már minden...