• Vastagbél gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Úr!

        35 éves fiatal ember vagyok, gyulladásos bélbetegségben szenvedek, ezzel kapcsolatban kérném szíves szakmai segítségét. Történetem a következő: Kb. nyolc évvel ezelőtt hasi görcsökkel, székelési zavarokkal, hasmenés, szorulás, és normális időszakok váltakozása, (melyek színte állandósultak) fordultam egy általános orvoshoz, aki vastagbél gyulladást állapított meg. Öt hónapig kezelt, Salofalk nevű gyógyszerrel,amitől teljesen rendbe

         jöttem.

         Sajnos a tünetek ismét jelentkeztek 2008. Január környékén, ekkor felkerestem  egy Gasztroenterológust, aki vastagbél tükrözést végzett. A vizsgálat számos diverticulumot mutatott a vastagbél teljes hosszában, a szövettan pedig enyhe és közepes fokú gyulladást állapított meg. Salazopyrin EN, majd később Salofalk kezelést kaptam. Az állapotom nem teljesen panasz mentes, de már kielégítő volt. Egészen 2008. Novemberig, amikor egyik napról a másikra, erős görcsöt éreztem, bal oldalon, alhasi tájékon. Ekkor másik szakemberhez fordultam, aki átnézte a leleteimet, és azt mondta, nem kielégítő a vizsgálati eredmény, mert nem zárta ki a gyulladás specifikációját (Colitis, Chron- betegség???) ezért meg kell ismételni. Az újabb vizsgálat kimutatta hogy a leszálló vastagbél utolsó 30Cm-es szakaszán, 6-8Cm-es részen, gyulladt, oedémás, és a lumen eléggé beszűkült. A kórszövettani lelet pedig  kizárta Colitist ill. a Chron- betegséget.
        Az orvos további Saloflak kezelést, vizsgálatként széklettenyésztést, parazitológiát javasolt a gyulladás okozójának felderítése céljából. A vizsgálat eredménye a következő: Salmonella, Shigella, E.coli 0124, Yersinia enterocolitica, Campylobacter nem tenyésztett ki, Rotavírus antigén negatív.

        Jelenlegi állapotom már jobb, kisebb görcsök még elő fordulnak, lázam nincs, viszont a széklet minősége, formáltsága, ritkán  normális. (Vér, nyák nincs.) A Salofalkot szedem, rendszeresen Béres cseppeket és Pro- biotikumot fogyasztok.

        Kérdésem a következő lenne: Ön szerint, milyen további vizsgálatokra van még lehetőség?

        Mi okozhatja még az eddig kizárt betegségeken kívül a gyulladást? Okozhatják önmagukban a Diverticulumok a problémát? Milyen étrendet kell követni? (Sok az ellentmondás. a jótékony és az ártalmas ételek meghatározása között.)

         

        Válaszát köszönettel várom.

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbélgyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha jól értettem a leírását, specifikus gyulladásos bélbetegség nem
        igazolódott (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa). A diverticulumok
        önmagukban is okozhatnak gyulladást és szükületet, általában bal
        alhasi görcsös fájdalmakkal társulva. Ha ezekbe a vaktasakokba
        székletrög ragad be, ez mechanikus irritáció és a bélflórát alkotó
        baktériumok révét helyi gyulladást okoz. Súlyos esetben vérzés vagy
        akár bélátfúródás is előfordulhat. Nem csoda, hogy ellentmondásosnak
        találta a diétás javaslatokat. Ezt részben eredhet abból, hogy aktív
        gyulladás esetén a rostszegény, könnyű ételeket javasoljuk, míg
        nyugalmi szakban a minél nagyobb rostbevitel az ajánlott. A diétás
        változások mellett akut panaszok esetén bélre ható antibiotikum-kúra
        segíthet (Normix tabletta).

         Dr. Plósz János  gastroenterológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-01 18:59:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: