Vastagbél gyulladás

Tisztelt Doktornő/ Úr!

35 éves fiatal ember vagyok, gyulladásos bélbetegségben szenvedek, ezzel kapcsolatban kérném szíves szakmai segítségét. Történetem a következő: Kb. nyolc évvel ezelőtt hasi görcsökkel, székelési zavarokkal, hasmenés, szorulás, és normális időszakok váltakozása, (melyek színte állandósultak) fordultam egy általános orvoshoz, aki vastagbél gyulladást állapított meg. Öt hónapig kezelt, Salofalk nevű gyógyszerrel, amitől teljesen rendbe

 jöttem.

 Sajnos a tünetek ismét jelentkeztek 2008. Január környékén, ekkor felkerestem  egy Gasztroenterológust, aki vastagbél tükrözést végzett. A vizsgálat számos diverticulumot mutatott a vastagbél teljes hosszában, a szövettan pedig enyhe és közepes fokú gyulladást állapított meg. Salazopyrin EN, majd később Salofalk kezelést kaptam. Az állapotom nem teljesen panasz mentes, de már kielégítő volt. Egészen 2008. Novemberig, amikor egyik napról a másikra, erős görcsöt éreztem, bal oldalon, alhasi tájékon. Ekkor másik szakemberhez fordultam, aki átnézte a leleteimet, és azt mondta, nem kielégítő a vizsgálati eredmény, mert nem zárta ki a gyulladás specifikációját (Colitis, Chron- betegség? ) ezért meg kell ismételni. Az újabb vizsgálat kimutatta hogy a leszálló vastagbél utolsó 30Cm-es szakaszán, 6-8Cm-es részen, gyulladt, oedémás, és a lumen eléggé beszűkült. A kórszövettani lelet pedig  kizárta Colitist ill. a Chron- betegséget.
Az orvos további Saloflak kezelést, vizsgálatként széklettenyésztést, parazitológiát javasolt a gyulladás okozójának felderítése céljából. A vizsgálat eredménye a következő: Salmonella, Shigella, E.coli 0124, Yersinia enterocolitica, Campylobacter nem tenyésztett ki, Rotavírus antigén negatív.

Jelenlegi állapotom már jobb, kisebb görcsök még elő fordulnak, lázam nincs, viszont a széklet minősége, formáltsága, ritkán  normális. (Vér, nyák nincs.) A Salofalkot szedem, rendszeresen Béres cseppeket és Pro- biotikumot fogyasztok.

Kérdésem a következő lenne: Ön szerint, milyen további vizsgálatokra van még lehetőség?

Mi okozhatja még az eddig kizárt betegségeken kívül a gyulladást? Okozhatják önmagukban a Diverticulumok a problémát? Milyen étrendet kell követni? (Sok az ellentmondás. a jótékony és az ártalmas ételek meghatározása között.)

 

Válaszát köszönettel várom.

Dr. Plósz János válasza vastagbélgyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

Ha jól értettem a leírását, specifikus gyulladásos bélbetegség nem

igazolódott (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa) . A diverticulumok

önmagukban is okozhatnak gyulladást és szükületet, általában bal

alhasi görcsös fájdalmakkal társulva. Ha ezekbe a vaktasakokba

székletrög ragad be, ez mechanikus irritáció és a bélflórát alkotó

baktériumok révét helyi gyulladást okoz. Súlyos esetben vérzés vagy

akár bélátfúródás is előfordulhat. Nem csoda, hogy ellentmondásosnak

találta a diétás javaslatokat. Ezt részben eredhet abból, hogy aktív

gyulladás esetén a rostszegény, könnyű ételeket javasoljuk, míg

nyugalmi szakban a minél nagyobb rostbevitel az ajánlott. A diétás

változások mellett akut panaszok esetén bélre ható antibiotikum-kúra

segíthet (Normix tabletta) .

Dr. Plósz János gastroenterológus

Kérdés: 2009. február 01., 18:59 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:42
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vastagbélgyulladás, megfázás
Kérdéseim a következőek:Sürün van bélgyulladásom, vagy megfázom, vagy más okból, de igen nagyon félek a rákos megbetegedéstől, Jó Anyám...
hasgörcs, hasmenés
Tisztelt Doktor Úr/Nő!   19 éves lány vagyok. Nyár óta görcsöl a hasam, de akkor székrekedésem volt. A háziorvos azt mondta hogy epés...
Vastagbélgyulladás és emésztési...
Kedves Plósz Doktor Úr! Köszönöm múltkori válaszát, de még lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban. Alul csatolom az előző...
Vastagbél gyulladást lehet-e...
Páromnak vastagbél gyulladást állapítottak meg, kezelték is tropharinnal, és nolpazával, de még mindig fáj a gyomra és a hasa. Most már minden...
Vastagbél gyulladás
Egész életemben érzékeny a vastagbelem, hidegre, idegességre, táplálékokra. Nagyon vigyázok magamra, hiszen Jó Anyám végül sztómás lett és...