májfunkció 2

Tisztelt Plósz János doktor úr! Nagyon köszönöm a válaszát! a beteg kórházba került a a darázscsípést követő magas májfunkciós értékei miatt. Legalon kapszulát kapott az alkalikus foszfatáz és a gamma gt 300 körüli értékre csökkent (felére) 1 hét alatt, azonban felmerült a gyanú fertőző májgyulladásra. Vagy ilyenkor kötelező a szűrővizsgálat? Az eredmények még nem érkeztek meg. (az első vizsgálat eredménye HVC pozitív, de elküldték megerősítésre.) A vírusfertőzés zajolhat-e tünetmentesen évtizedeken át?

Évek óta enyhén magasak a koleszterin-, vérzsír- és májfunkciós értékei. Nem volt máj körüli fájdalma, mája nem nagyobb, nem volt sárga és évtizedek óta véradó. Párja vérképe egészséges, soha nem volt magas májfunkciója, ő is véradó. Létezhet, hogy ennek ellenére valamelyikük, vagy mindkettő vírushordozó? Vagy azóta már lett volna specifikus tünet? Ill. a darázscsípést követően kialakult tünetek akut gyulladásra utalhatnak. Ilyen hirtelen mutatkoznának a vírusfertőzés jelei? (nem volt vérátömlesztés, műtét párkapcs. normális. Nem tudjuk a lehetséges fert. okát.)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza májfunkció témában

A májgyulladást okozó vírusok bizonyos típusai évekig-évtizedekig lappanghatnak, panaszmentes, hordozó állapot is ismert. Magasabb májenzim-értékek esetén minden felemrül a vírusfertőzés lehetősége, emiatt a vizsgálat rutinszerű. A véradókat rendszeresen szűrik hepatitis irányába, így nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy évek óta meglévő lappangó fertőzése lenne.Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Kérdés: 2009. szeptember 16., 17:55; Megválaszolva: 2009. szeptember 16., 17:55
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi problema
Tisztelt Doktor Ur! Egy összetett problemaval fordulok Önhöz. Korabban mar megvalaszolta egy kerdesemet, melyben a veres-nyakos szekletemre kerestem...
Végbélrepedés mikor gyógyul meg !
Tisztelt doktor Úr! Köszönöm a gyors választ az előző kérdésre. További kérdésem az lenne, hogy a záróizom görcsösségre a kenőcsön...
Epevezeték
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?