• Krónikus székrekedés és végbélrepedés, aranyér hogyan szüntethető meg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dr. Úr/Nő!

        A mindennapjaimat egyre jobban megkeserítő probléma miatt kérem segítségét.

        Mindíg is székrekedésre hajlamos voltam, tünetmentes időszakokkal, de sajnos az utóbbi egy-két évben krónikussá vált. Először aranyér jelentkezett, később egy nagyon fájdalmas végbélrepedés. Voltam proktológusnál többször is, de a tüneti kezelés hatása csak időleges volt, az alapprobléma, a székrekedés fennmaradt. Mivel már a legminimálisabb erőlködésre is kiújulnak a tünetek, így kénytelen vagyok állandóan hashajtókat szedni. Megpróbáltam anélkül, de rettenetes szenvedés volt a székelés, így maradt két naponta  az enyhe hashajtó szedése, valamint a glicerines kúp használata, amik viszont megnehezítik a mindennapi tevékenységeket. Próbálkoztam rosttartalmú készítményekkel és sok folyadékkal, de hatástalan volt, gyakorlatilag megszűnt a spontán székelésem, a végbélrepedés miatt viszont kénytelen vagyok a hashajtókat használni. Tudom, hogy ez ördögi körhöz vezet, de nem látom a kiutat. Gyümölcsöt ugyan keveset eszem, de zöldségeket rendszeresen, de sajnos ez már semmit sem ér.

        A szokásos életmód-változtató tanácsokon kívül tudna valamilyen ötletet adni, mert úgy érzem, egyre rosszabb lesz a helyzet, gyakorlatilag a székrekedés-fájdalom és vérzés-hashajtók ördögi körében élek.

        Előre is köszönöm a választ!

        Annamari

         

        WEBBeteg szakértő válasza a székrekedés témában

        Kedves Annamari!

        Az életmódi tanácsok közül a megfelelő mennyiségű testmozgást nem említette, pedig ez nagyon fontos a bélmotilitás fokozásában. Gyógyszeresen a Laevolac szirup tartós alkalmazását illetve Mucofalk Orange használatát tudom javasolni. Mindkettő természetes úton, a bél izgatása nélkül lágyítja a székletet. Kezdetben a hashajtó mellett javaslom elkezdeni fogyasztásukat, majd a hashajtó dózisát fokozatosan csökkenteni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-14 15:31:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: