Gyakori megfázás/fertőzés

Tisztelt Doktor Nő/Úr! A problémakör amiről kérdezni szeretnék, hogy az elmúlt időszakban egyre gyakrabban vagyok megfázva, és egyre lassabban gyógyulok ki ezekből. 29 vagyok. Kamaszkorom óta általában évente 2-3x voltam beteg. Gyerekkoromban gyakrabban, de általában gyorsabban 3-4 nap alatt meg is gyógyultam. Az elmúlt években ha beteg vagyok, eltart sokszor 1,5 hétig. Emellett főleg az elmúlt 1 évben gyakrabban is vagyok beteg. Tavaly augusztus óta dolgozom általános iskolában. Az előző tanévben még 2x voltam beteg, októberben 1x és januárban 1x. Az elmúlt fél évben viszont már háromszor, épp most van a 3., ami már 1,5 hete tart. Ezek klasszikus felső légúti megbetegedések főleg. Torokfájás, köhögés, orrfolyás, rossz közérzet, melegség érzés/hidegrázás, fejfájás, szédülés a fő tünetek, illetve a mostani betegségemnél fülfájás, és olyan érzés, mintha be lenne dugulva a fülem, valamint a szemem is piros lett, illetve viszketett és homályosan láttam olykor (bár az orvosom nem látott rajta problémát, ő azt mondta, hogy csak túl erősen megdörzsölhettem) . Az elmúlt fél évben ez már a harmadik ilyesmi megbetegedésem. Augusztusban elvileg covidos voltam, a háziorvosom 2 gyorstesztet végzett a 2. pozitív lett. Októberben voltam még 4 napig beteg, és most megint már 1,5 hete beteg vagyok. Sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztok, szedek D, C, néha E vitamint és nagyjából 1 hónapja cinket, szelént és magnéziumot is. Teljes kiőrlésű pékárukat eszek főleg. Változatosan is étkezem. Nagyjából napi 2,3-2,5l folyadékot fogyasztok, főként csapvizet. Nem dohányzom, alkoholt nagyon ritkán évente 2-3 alkalommal fogyasztok. Meglévő betegségem igazán nincs. Illetve látássérült vagyok, Leber féle látóideg betegség, de az elvileg nem releváns. Emellett még krónikus prosztata gyulladást diagnosztizáltak nálam a nyár folyamán, voltam több urulógusnál, az egyik azt diagnosztizálta. Ez főként gyakori vizelési ingerrel és lágyék környéki fájdalmakkal jár. Laborvizsgálatom volt idén többször, a hugysavam magas, illetve a süllyedésem alacsony 2mm/óra de ezeken kívül nem találtak problémát. Az elmúlt időszakban változás volt, hogy júliusban elkezdtem konditerembe járni heti 3-4x. Le is adtam 12kg-t azóta. Ezt sem értem, hogy miért vagyok pont ebben az időszakban többször beteg, a sport elvileg jót tesz az immunrendszernek úgy tudom. Korábban is edzettem itthon, illetve sokszor kijárok sétálni, illetve munkanapokon szinte mindig sétálok naponta 3-4km-t. Higiéniai probléma sem lehet, nyilván megvan a rendszeres tisztálkodás, gyakran mosom a kezem, buszon, munkában néha kézfertőtlenítőt használok. Lehet, hogy probléma van, az immunrendszeremmel, vagy mi lehet a probléma, esetleg milyen kivizsgálásra lenne érdemes elmennem? Előre is köszönöm a segítséget.

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza megfázás témában

Kedves Kérdező!

Öröm volt olvasni mi mindent megtesz az egészségéért, ezt folytassa a továbbiakban is!

Ha gyakran kapunk el fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben/ immunrendszerünk nem működik megfelelően. Azonban kizárólag a gyakori betegeskedés alapján nem lehet erre következtetni. (Ha más tüneteket is észlel pl: ismeretlen eredetű visszatérő láz, elhúzódó hasmenés, fogyás,szájpenész, gombás fertőzések visszatérő tályogok, antibiotikumra nem vagy nehezen reagáló bakteriális fertőzések, akkor fel kell hogy merüljön akár immunhiányos állapot is.)

Felnőtteknél évi 2-3 légúti betegség pláne az őszi-téli időszakban átlagosnak nevezhető, sőt fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre, ha elhúzódó, például munkahelyi vagy családi stressz ér minket. Az Ön által felsorolt tünetek (a füldugulást, szédülést leszámítva) tipikus vírusos fertőzésre utalnak, ami tüneti terápiával magától gyógyul, igazán gyógyszer sem kell hozzá, ennek sajnos most jön csak igazán a szezonja.

Ha viszon úgy érzi, hogy a visszatérő felső légúti betegségek hátterében más is megbújhat, akkor első körben például orrpolip vagy fel nem ismert légúti allergia, reflux kizárása javasolt. Immunológus felkeresése szerintem nem első körös "feladat".

Kérdés: 2022. december 07., 10:13; Megválaszolva: 2022. december 07., 11:49

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Fehérvérsejt kóros-e a labor...
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, Érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt labor eredményeiben van-e bármi kóros?! A fehérvérsejtszám (4.2) nem gond-e?...
Melanoma esetleges áttéttel
Tisztelt Doktor Úr! A 45 éves feleségem áttétes melanómával gondozott beteg. Az utolsó UH vizsgálat alatt 2 elváltozást találtak, egyet a jobb...
Vélhetően nem cöliákia van a...
Üdvözlöm! Előzetesen a hasi ultrahangom kapcsán beszéltünk, ahol a vékonybél mérsékelt meteorismusát állapították meg, hogy SIBO illetve...
Inzulin rezisztencia?
Kedves Doktor Úr! Csatoltam a vérképemet. Meg tudná ebből mondani, hogy van-e inzulin rezisztanciám, vagy nincs? Nagyon szépen...
Reflux savtúltengés
Tisztelt Szakértő! Fél éve kezdtek el kezelni gyomorsav túltengés miatt. Fennállt már egy ideje, de akkor elmentem orvoshoz. Kaptam Nolpaza 40mg...