Lófarok szindróma?

Tisztelt doktor! Az utóbbi 6 évben buszsofőrként dolgoztam és az utóbbi években (különösen hosszú műszakok után) sok ülés hatására kellemetlen szúró érzést kezdtem érezni a végbél-genitáliák környékén ami sokszor viszketéssel is párosult.Az utóbbi időben szexuális diszfunkciók is megjelentek ami odáig fajult hogy nem is merek nők közelébe menni (partnerem nincs) .A nyáron a konditeremben megrántottam a derekam eléggé (kb. 1 hétig nem bírtam az ágyból kikelni sem) amitől megijedtem,elmentem MRI-re ahol megállapították hogy porckorongsérvem van.Utánaolvastam a neten és ekkor hallottam először a lófarok-betegségről és gyanús lett hogy esetleg ez a problémám mivel minden szimptómával rendelkezem (nyeregérzés-zavar,merevedési probléma,gyakori felfázások,porckorongsérv mint kísérő betegség) .Említettem ezt a reumatológusnak is akihez mentem de szerinte nincs összefüggés viszont elküldött urológushoz aki megállapította hogy prosztatagyulladásom van (enyhe fokú) viszont a prosztatám nincs megnagyobbodva (egyébként szedek prostamol tablettát is) de ettől nem kellene szexuális diszfunkcióm legyen.Az utóbbi hónapokban nem dolgozom,munkanélküli vagyok de a panaszaim nem múltak el.A érdésem az lenne: hova,milyen doktorhoz forduljak a panaszaimmal (nem 100 % hogy lófarok szindróma de erősen gyanús szerintem és az már biztos hogy a reumatológus és az urológus nem tud segíteni)?Olvastam azt is hogy belgyógyász-gasztroenterológushoz esetleg de én már semmiben nem vagyok biztos csak abban hogy ezt már mindenképp orvosolni szeretném sürgősen.Amennyiben belgyógyász de azon belül valami külön specialista kérem írja meg azt is,ill. ha Budapesten javasol vkit az nagyszerű lenne! Miután válaszolt lenne még több kérdésem is,remélem majd feltehetem azokat is a következő díj fizetése után.Segítségét előre is köszönöm! Péter

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza érzészavar témában

Kedves Péter!

A gerinc melyik szakaszán írtak le sérvet? Csak előboltosulás vagy gyöki érintettség is felmerül? Csontosodási rendellenesség, gerinc csatorna szűkület nem szerepel a leleten? Az Ön által eírt tünetek valóban ráillhetnek a lófarok szindrómára, de ott a keresztcsonti régióból kilépő idegek azok, amik nyomás alá kerülnek. Nagyon fontos a mihamarabbi (napokon belüli!) diagnózis és kezelés, mert minél tovább vannak nyomás alatt az idegek, annál inkább lesz maradandó a károsodás. A tünetei nem lettek rosszabbak? Pl. inkontinencia nem alakult ki? Tünetek rosszabbodása, változása lófarok szindróma mellett szólna (ha jól értem ez már több hónapja tartó folyamat.) Fontos tudni, hogy a prosztatagyulladás tünetei közé tartoznak az állandó bizonytalan fájdalom a nemi szervek, a kismedence területén vagy a deréktájon, merevedési vagy ejakulációs zavarok. Lehet valóban ez okozza a sok kellemetlenséget Önnél. Kapott valamilyen kezelést a prosztatagyulladásra? Sajnos a lófarok szindrómát nehéz diagnosztizálni, mert a sok tünet miatt sok orvosnál fordul meg, mire minden egyéb lehetséges okot kizárnak. A panaszok közül egyedül a végbéltájéki viszkető/nyomó érzés tartozna belgyógyászhoz, hogy aranyerességet kizárjon. Ha gondolja felkereshet egy belgyógyászt, de véleményem szerint reumatológia, esetlen neurológia, idegsebészet lenne inkább az a szakterület, ami ilyen jellegű panaszokon segíteni tudna.

Kérdés: 2022. december 06., 01:01; Megválaszolva: 2022. december 06., 09:52

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

érzészavar
érzészavar
Tisztelt webdoktor! Tegnap felvázoltam a problémámat (lófarok-szindróma gyanúja,nyeregérzés-zavar,merevedési problémák,porckorongsérv,visszatérő...
Fehérvérsejt kóros-e a labor...
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, Érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt labor eredményeiben van-e bármi kóros?! A fehérvérsejtszám (4.2) nem gond-e?...
Melanoma esetleges áttéttel
Tisztelt Doktor Úr! A 45 éves feleségem áttétes melanómával gondozott beteg. Az utolsó UH vizsgálat alatt 2 elváltozást találtak, egyet a jobb...
Vélhetően nem cöliákia van a...
Üdvözlöm! Előzetesen a hasi ultrahangom kapcsán beszéltünk, ahol a vékonybél mérsékelt meteorismusát állapították meg, hogy SIBO illetve...