Végbéltályog utáni problémák

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2022 januárban elviselhetetlen végbéltáji fájdalommal mentem a sebészetre, ahol kiterjedt végbéltályog miatt azonnal meg is műtöttek. (Végbélnyilástól kb 2 cm-re vágtak, a tályog pedig a bőrfelszíntől kb 10 cm mélységben ért véget.) Műtét után 2-3 alkalommal hívtak vissza kontrollra, a sebet öblítették, majd azt mondták, hagyjuk pihenni, sarjadni. Kb 1 hónap múlva még mindig váladékozott, genny ürült belőle és egy hasmenés után pár nappal visszatért az erős fájdalom végbéltájékon, ami után pár napra rá székletürítéssel is problémáim lettek. (A fájdalom miatt nem ment. A vizelés is csak nagy nehézségek árán.) Akkor a sebészeti ambullencián, aki vizsgált orvos, újabb műtétet javasolt, mert szerinte könnyen lehet, hogy sipolyom lett. A fekvőosztályon újra vizsgáltak, ott már azt mondta egy másik sebész, hogy túl korán záródott a seb, de elég lesz ambullánsan felvágni és rendben lesz. Fel is vágta a sebet, a fájdalmam utána jelentősen csökkent. Azonban a genny továbbra is sokáig folyt még belőle és kb 1-2 hónnappal később egy újabb hasmenés után visszatért a fájdalom is, sőt, a végbelemből élénkpiros vér is távozott. A sebészeti ambullancián ahhoz a sebészhez kerültem, aki először műtött, ő Prosterisan kúpot írt fel és visszahívott egy kb 2 héttel későbbi időpontra, hogy egy proktológus is megnézzen. A kúptől 1-2 napon belül elmúlt a fájdalmam és a genny ürülése szinte teljesen megszűnt. (Ahogy a doktornő fogalmazott, csak egy "kis piszok" volt már a kötszeren.) Proktológus segítség viszont végül mégsem jelent meg a vizsgálaton, így az engem műtő sebész vizsgált meg újra. (Ujjal, illetve vmi csövön keresztül nézett a végbelembe.) A sebemet megnyomkodta és megállapította, hogy a végbél felé nem ürül genny. (Megjegyzem, akkor éppen a kúp miatt kifelé sem ürült) Azt mondta, hogy ő nem látja, hogy sipoly lenne. A sebemet is megszondázta és nem talált átjárást. Hazaküldött azzal, hogy ha 1 hónap múlva még váladékozik a sebem, menjek vissza, illetve újabb adag Prosterisan kúpot írt fel. A kúp kúra befejezése után azonban sajnos 1-2 hét múlva minden tünetem visszatért. Itt tartok most. 8 hónappal a műtét után még mindig genny ürül a sebből, napi 6-7 alkalommal kell kötszert cserélnem. Gyakran fáj kívülről a seb és van, amikor kimondottan a végbelemben érzek fájdalmat, főleg székelés után. Gyakran van sajnos híg székletem, (ez a tályog előtt is így volt), ami mindig ront rajta., De ha kemény a székletem, akkor meg szinte képtelen vagyok üríteni és utána gyakran vér is van a WC papíron. A kérdésem az lenne, hogy: -Ha nincs sipolyom, akkor mitől lehet, hogy nem gyógyul a tályog? Mitől váladékozik? -Miért vérzik és fáj a végbelem időnként, ha nincs átjárás a tályog felé? -Milyen más betegség okozhatja a panaszaimat? -Érdemes-e ezzel a problémával egy gasztroenterológust megkeresni? Állhat a háttérben valamilyen ételallergia, vagy ilyesmi? Mostanra teljesen remélytelennek érzem a gyógyulást, azt látom, hogy mindig ugyanoda jutok, akárhányszor megyek vissza a sebészetre. Magánrendelésre menni nincs lehetőségem, nem tudnám a folyamatos vizsgálatokat vagy egy műtétet finanszirozni. A fájdalom miatt nehezen dolgozok, nem tudok 1-2 óránál többet ülni, az átnedvesedett kötszer, ha nincs alkalmam cserélni, sokszor szinte felmarja a bőrömet, ez az egész megkeresetíti az életemet. Köszönöm, ha tud valamilyen irányt mutatni!

Dr. Plósz János válasza perianalis fistula témában

Maga az eltérés már sipolynak minősül (a megnyíló tályog a sipoly-járaton ürül). A végbél környéki tályogok esetében mindenképp tovább kell vizsgálódni gastroenterológián, mert gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség) okozhat visszatérő, nem gyógyuló végbéltályi sipolyokat (ezek megoldása részben sebészi részben a gyulladásos bélbetegség kezelése). Ételallergia ilyen problémát nem okoz. A végbélvérzés és fájdalmat okozhatja szintén a gyulladás, de akár ettől teljesen függetlenül akár belső aranyerek is. Szóval mindenképp érdemes gastroenterológiai irányba is vizsgálódni, valamit a proktológiai sebészeti centrumot felkeresni.

Megválaszolva: 2022. augusztus 29.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Végbél tályog után
Tisztelt Doktorúr! Januárban a végbélnél tályogom lett, ami kifakadt. Azóta folyamatosan kisebb mértékben szivárog. A proktológus mr-re és végbéltükrözésre...
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?
Puffadástól szédülés, ritmuszavar