Sárga nyálka széklet, érdemes tovább vizsgálni?

Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér negatív, calprotectin jó (<15ug/g) . Májamon van egy ciszta, amit évente figyelünk, két hónapja hasi ultrahang sem talált eltérést. A székletemen időnként sárga nyálka van, nem olyan sok (3-4 helyen olyan sárgadinnye magnyi, azért írom így, mert egyszer ezt hittem, hogy egy dinnye magja) . Érdemes tovább vizsgálni? Közérzetem jó. Mindig is szorulásos voltam, gyermekkoromban is, tudatos életmód miatt ez pozitív irányban változott. Többször kisért életem során ez a nyálka, pl. terhességem során (10 éve) is elég nyálkás volt végig a székletem. De most, hogy elmúltam 40, több évig nem volt ilyen gondom és visszatért, gondoltam érdemes utánajárni. Menjek tovább, vizsgáltassam tovább?

Dr. Plósz János válasza széklet nyák témában

A nyák időnként, de egyéb kísérőtünet nélküli megjelenése nem aggasztó (fokozott nyálkahártya újraképződés jele lehet). A székrekedés megszüntetésére érdemes sok folyadékot inni, a rostbevitelt fokozatosan emelni, mozogni rendszeresen, intenzíven. Hölgyek esetéban, egyéb kockázati tényező (családi terheltség) hiányában 55 éves kor fölött érdemes szűrő jellegű vastagbéltükrözést végeztetni.

Kérdés: 2022. augusztus 15., 19:20 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 16., 08:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Bal borda alatti fájdalom + zsírosabb...
Tisztelt Doktorúr! 22 éves fiú vagyok, és 4 hete volt vastagbéltükrözésem (alhasi fájdalom miatt, de kiderült azóta, hogy az urológiai eredetű...
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...