Bal borda alatti fájdalom + zsírosabb széklet?

Tisztelt Doktorúr! 22 éves fiú vagyok, és 4 hete volt vastagbéltükrözésem (alhasi fájdalom miatt, de kiderült azóta, hogy az urológiai eredetű volt) , a tükrözés teljesen negatív lett. Viszont kb. 5-6 hete észre, hogy a székletem normális színű, vagyis annál egy picit világosabb, de törlés után a wc papír nagyon világos, sárgás, plusz a tapintása viaszos, zsíros (ez főleg akkor volt szembetűnő, amikor a a tükrözés előtti béltisztítás után töröltem. De a mai napig igaz ez a wc papíron maradó ürülékre, hogy átaztatva a wc papírt, zsíros tapintású, és nagyon világos a színe. Sőt, talán még most jobban érzem a zsíros tapintást, mint korábban. Valamint a bal legalsó bordám alatt egy ponton 2 napja fájdalmat érzek. Néha a jobb oldalon is érzem, de inkább a balon. Emiatt nagyon félek, hogy hasnyálmirigy okozza. Refluxos vagyok 4 éve, de jelenleg nem szedek rá semmit. Valamint 3.5 éve vastbagbélgyulladásom volt (colitis chronica aspecifica minoris gradus) . Továbbá másfél hónapja voltam hasi ultrahangon, szintén negatív. Gyomortükrözésem 9 hónapja volt, a refluxot leszámítva negatív lett. Az lenne a kérdésem, Ön szerint mi okozhatja ezt (máj, epe, vese, hasnyálmirigy, lép, egyéb)? Illetve milyen vizsgálat elvégzését tartja fontosnak (vérvizsgálat, székletvizsgálat, MR)? Esetleg egy széklet vizsgálatban vagyvl vérvizsgálatban konkrétan miket nézzenek meg? Egy hasi MR vizsgálat kizárhatja ezek kóros elváltozását? Egyébként a hasnyálmirigy hol fáj? Egy hasi MR vizsgálat megmutathatja, mi okozza a problémát akár hasnyálmirigy, akár lép, akár máj? Vagy a 1.5 hónappal ezelőtti hasi UH megmutatta volna, ha be van gyulladva a hasnyálmirigy? És azt, ha daganatos? Eléggé megijedtem mi okozhatja. Köszönöm szépen a segítségét!

Dr. Plósz János válasza széklet nyák témában

A széklet-eltérést valószínűleg nyák okozza, ennek oka a fokozott bélhámsejt-újraképződés lehet. Ennek oka általában a bélflóra megváltozása (ezt a vastagbéltükrözés előtti hashajtás tovább fokozhatta). Ez fokozott gázképződést is okozhat, mely lehet oka a bordaív alatti fájdalomnak. A hasnyálmirigy általában felhasi, övszerű fájdalmat okoz. A hasnyálmirigy-gyulladás vérvétel során vizsgált lipáz-érték emelkedésével diagnosztizálható. Hasi CT illetve MR vizsgálat jól ábrázolja a hasnyálmirigyet, lépet, májat (ez utóbbi kettőt az ultrahang is). Székletből esetleg pancreas elasztáz-t érdemes nézni, ez utalhat hasnyálmirigy-elégtelenség okozta emésztési zavarra.

Kérdés: 2021. március 27., 14:29 ;Megválaszolva: 2021. március 27., 16:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Sárga nyálka széklet, érdemes...
Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér...
Belgyógyászati problémák
Üdv. Diagnózisaim: Reflux betegség,Diótörő szindróma,AMS-szindróma,M Crohn illetve kérdéses Colitis. Előre is bocsánat,hosszú lesz a szöveg....
Milgamma okozhat-e menstruáció...
Jó napot! Segítséget szeretnék kérni. 3 hete szedek Milgammát, napi 3 tablettát kézfájdalomra. Mindig pontosan jött meg a menstruációm, ebben a...
érzészavar
Nagy mennyiségű széklet
Tisztelt Doktor Úr! Október végén tüdőgyulladást kaptam, amire Azi Sandoz nevű antibiotikumot írtak fel. Már az első szem bevétele után...