Gyakori emésztési problémák

Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim több, mint egy éve kezdődtek, de az elmúlt pár hónapban fokozódtak. Az emésztésem mindig jó volt, székletem szilárd volt. Az utóbbi időben viszont emésztési zavaraim kezdtek lenni. Gyomorfájdalom, alhasi fájdalom, puffadás, nyálkás-lazább széklet, émelygés, teltségérzet, étvágytalanság és pár napja magas gyomorsav szint a jellemző tünetek. Háziorvosom vérvizsgálatra, hasi UH-ra, széklet vér vizsgálatra küldött. Nem találtak semmi problémát, a vérvizsgálat eredménye, hogy a Bilirubinom magasabb (de ez mindig így volt) és a vérsüllyedésem alacsony, más eltérés nem volt. Ezekkel a vizsgálatokkal ő befejezettnek tekintette a dolgot, mivel mostanában sokkal stresszesebb a munkám, valamint a magánéletemben is voltak nehézségek, arra jutott, hogy valószínűleg a stressztől vannak a problémáim, próbáljak megnyugodni... Valószínűleg a stressz lehet a fő oka a gondjaimnak, mivel a nyári szabadságolási időszak alatt szinte teljesen elmúltak a panaszaim, viszont most, kb. egy hónappal utána ismét kezdenek kiújulni és a mindennapjaimat, hangulatomat is jelentősen befolyásolják. A próbáljak megnyugodni tanács sajnos nem enyhíti a panaszaimat és szabadságra sem tudok menni állandó jelleggel, így ma probiotikumot (Normaflore extra) váltottam ki, hátha segít valamennyire. A kérdésem az lenne, hogy mit tudok még tenni, hogy a panaszaim enyhüljenek/teljesen megszűnjenek? Kértem időpontot gasztroenterológiai magánrendelésre, de sajnos sokára kaptam időpontot, ezért is kérdeznék először Öntől. Válaszát és segítő közreműködését előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza irritabilitás témában

Leírása alapján valóban az életmód rendezése lehet a megoldás (stressz megfelelő feldolgozása-rendszeres testmozgás, jóga, relaxatio, autogén tréning-, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása). A probiotikum használata segíthet (adott esetben más típusú készítményt is érdemes kipróbálni). Emellett Gastropan capsula illetve Duspatalin tabl. szedése javíthatja az állapotot.

Kérdés: 2022. augusztus 01., 13:49 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 01., 18:21
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztési probléma
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta fennálló problémám: főétkezések után nagyon gyakran erős fájdalommal járó, görcsös hasmenés jelentkezik, az...
Gyomorfekély/gyomorrák
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés