SIBO, IBS vagy mindkettő?

Tisztelt Doktor Úr!, December óta vannak emésztési panaszaim, az év elején írtam (2022.01.23) is Önnek. A következő választ kaptam Öntől: "A leírt életvitel jól hangzik, érdemes folytatni a testsúly-csökkentést illetve az edzettségi állapot javítását. Én is úgy gondolom, hogy a gyros után fertőző gyomor-bélhurutja zajlott, majd ezt követően a mardványtüneteket (bélflóra-eltérés, fokozott irritabilitás) észlelte. Nem gondolnék egyéb vizsgálatot szükségesnek (a májenzim-értékeket érdemes kontrollálni)." Azóta voltam vérvételeken, máj enzimek mind határértékeken belül vannak, nyilván ez a fogyás és testmozgás miatt., Amiláz volt 121, 100 helyett a Lipáz réndzsen belül 27,ami 60-ig jó. Monocita 9.2%, 2-8% között jó. Direkt bilirubin 3.7, 3,4-ig jó. Azóta voltam 2 gasztros doktornál, az egyik duspatalint javasolt szedni, amit 6 hétig szedtem, illetve progastro 825 probiotikumot, tüneteim enyhültek és azt mondta még fogyjak 6 kilót, ekkor 126kg voltam húsvétkor. A másik Doktor laktulóz, fruktóz és laktóz tesztre küldött. A laktulózig jutottunk mivel pozitív lett. Minden előírást betartottam a kilégzés teszt valid eredménye miatt. Csatolom is Önnek az eredményt. Normixot írt fel a Doktornő, de mivel tüneteim akkor nem voltak azt mondta ne szedjem be. Én akkor alacsony fodmap diétát kezdtem el, azt mondta ha tudom akkor csináljam 2-3 hétig. Közben dietetikus konzultáción vettem részt ahol azt javasolták, hogy olyan ételeket egyek, ami gyorsan végigmegy az emésztésen és nem erjed. Ultrahangon háromszor voltam, a májam kicsit nagyobb és zsírosabb, de semmi más egyéb elváltozás nincs a szerveimnél. Széklettenyésztés (vírusok-baktériumok, paraziták, e.coli, candida) negatív, máj hepatitis negatív, cöliákia negatív. Székletvér negatív, szemmel sem láttam soha. Egy 6 napos Normix kúrát vettem be május 13-tól. A laktulóz teszt pedig 1 hónapra volt ra normix kúra után. A tüneteim a következőek: has zuborgás, nyákos sárgás széklet, szelesedés-puffadás, bal borda alatti diszkomfort érzés. A diszkomfort érzés megszűnt jelenleg, de most pár napja volt lágy-nyálkás,világos színű széklet, mintha paradicsom mag lenne benne, de azt nem eszem (világos sárga darabok). A laktulóz poztitivitása után Normixot felírt a Doktornő, ha kell szedjem be, de mivel akkor nem voltak tüneteim azt mondta nem kell. Mit tegyek most? Beszedjem a Normixot, ha igen hány napig, probiotikumot szedjek vagy ne szedjek, és milyet pontosan ha igen? Van, hogy hetekig semmi tünetem, napi 1-2 teljesen normális széklet, majd kezd diszkomfort érzés lenni bal borda körül és most lágy sárgás-nyákos széklet. Milyen diétát kövessek és meddig? Sok vizet iszom, alkohol, december óta nulla (kivéve húsvét idején 2 pohár sör) hetente 2 alkalommal sportolok, decemberi súlyomhoz képest 157kg-ról 122kg-ra fogytam, 188cm magas vagyok. Naponta háromszor eszem, ezt javasolta a dietetikus. Várom megtisztelő válaszát a Doktor Úrnak!

Dr. Plósz János válasza SIBO témában

A lelet valóban SIBO-t igazol, mely antibiotikummal kezelhető (erre a legkevesebb mellékhatással járó verzió a Normix kúraszerű használata, de sajnos nem minden esetben elég ez). Ha nem állandó a panasz, sőt ritkán jelentkezik, akkor én inkább a panaszvezérelt gyógyszer-használatot javasolnék: Duspatalin, Gastropan pár napos szedése formájában. Étrendben semmi drasztikusat nem javasolnék, egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, fogyasszon kellő, mennyiségű rostot (fokozatosan emelve a, mennyiséget).

Megválaszolva: 2022. július 15.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

SIBO, hasnyálmirigy elégtelenség,
Tisztelt dr. Plósz János! 2020-ban kezdődtek a panaszaim. Protonpumpagátlót szedtem nagy dóziban a súlyos epés refluxomra, nagyon erős fájdalmaim voltak....
SIBO beteg lennék?
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatban. Lassan egy év mindennapos hasfájás gyötör, mellé hányinger és savas érzés...
Laktulóz teszt eredménye: SIBO?
Tisztelt Doktor Úr! Ezúton szeretném Doktor Úr véleményét kérni. Csináltattam egy laktulóz tesztet, mert szeretném táplálkozási tanácsadó segítségét kérni a...
Hogyan tovább?
Tisztelt Doktor Úr! Szeptember 27-én jártam Önnél. H2 kilégzés teszt laktulózzal és virtuális colonoscopia elvégzését javasolta nekem Doktor Úr. A SIBO...
Laktulóz intolerancia
Tisztelt Doktor Úr! A napokban voltam laktulóz (H2) intolerancia mérésen, az alábbi értékeket mérték. 0. perc: 6 40. perc: 29 60. perc: 11 80. perc: 25 100....
Laktulóz H2 teszt
Jó napot. Sumetrolimot és Ciprofloxacint javasolta nekem antibiotikumnak a Laktulóz vizsgálat előtt (normix beszedése után laktulóz vizsgálat pozitív lett)....