Köldök körüli fájdalom

Kedves Doktor Úr! Emésztési problémáim évekkel ezelőtt kezdődtek. Minden vizsgálat készült a tükrözéseken keresztül, az allergia és székletvizsgálatokig. Minden eredményem jó. A vérvétel eredmények is mindig rendben vannak. Ételintolerancia vizsgálat alkalmával a tojás és a tej lett pozitív. Ezeket el is hagytam az étrendemből. Étvágyam jó, súlyomból nem vesztettem, székletem rendben van, nem puffadok. A köldököm körül azonban állandóan tompán fáj, legfőképpen nyomásérzekeny. Régóta szedek probiotikumot, amit pár napja kezdtem prebiotikummal is kiegészíteni. Nem tudom, hogy mit próbálhatnék meg, hogy elmúljon? Vagy esetleg valami ételösszetevő okozhatja? Diétázzak valamire? A hajam elkezdett ritkulni, két oldalt a halántékomnál már nagyon ritka. Nem tudom, hogy ez kapcsolatban lehet e a rossz emésztéssel? Epehólyagom már nincs, így esetleg epeprobléma sem lehet a háttérben. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza hasi fájdalom témában

Első körben sajnos azt kell modjam, az, hogy epehólyag már nincs, nem jelenti azt, hogy nem lehet epeprobléma a háttérben (a műtét következtében az epetárolás válik korlátozottabbá, így bizonyos ételekhez kevés lehet az epesav-mennyiség, étkezési szünetben pedig a folyamatosan a bélbe jutó epesavak izgatják, károsíthatják a bélnyálkahártyát. Ha a panasz okaként éetlösszetevőt gyanítunk, ez azért csak az adott étel fogyasztását követően okozna panaszt, kevésbé tartanám állandó fájdalom okozójának. A köldök körüli régió a vékonybelek területe, a pre- és probiotikum pedig a vastagbélflóra rendezésében segít (szóval ártani nem árt, de ha tényleg vékonybél eredetű a panasz, akkor nem csoda, hogy eddig nem segített). Ami megpróbálható: az epeműtét utáni állapot miatt epesavkötő gyanta használatának kipróbálása (cholestyramine supremex), Gelsectan nevű kapszula szedése (segít a bélnyálkahátya nyákrétegének megvastagításában). Étkezésben a negatív eredmények ellenére érdemes lehet pár hónapig gluténmentes-gluténszegény étrendet kipróbálni.

Kérdés: 2022. április 24., 07:48; Megválaszolva: 2022. április 24., 12:19
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztési probléma, reflux
Hasi és egyéb panaszok
Tisztelt Dr úr! ojan kérdésel fordulok önhöz hogy vissza vissza térö problémám hogy ojan has fájás jön rám hogy egyszere érzek sok mindent.Pl:...
Hasi fajdalom
Tisztelt doktor Úr! Kedden írtam Önnek felhasi panaszaim miatt, melyek újra és újra elő jönnek. Gyakorlatilag nem tudják megmondani hogy mitől...
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt doktor Úr! Ismételten a segítségét szeretném kérni! Pár hónapja írtam Önnek hasonló témában. Akkor nagynezen hosszú diétázas után...
Akut Hasnyálmirigy
Üdvözlet! A kérdés eléggé összetett, a diagnozisok közül nem tudom melyik igaz. Sokat szenvedek má 20 éve a fájdalomtol ami hirtelen, mindig...