Laktulóz intolerancia

Tisztelt Doktor Úr! A napokban voltam laktulóz (H2) intolerancia mérésen, az alábbi értékeket mérték. 0. perc: 6 40. perc: 29 60. perc: 11 80. perc: 25 100. perc: 49 120. perc: 57 140. perc: 46 160. perc: 31 180. perc: 36 A tesztet megelőzően, az elmúlt fél évben volt már több hasi UH, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés, széklettenyésztés, vércukor terhelés, mellkas CT. Szerencsére refluxon kívül, semmi egyéb elváltozást nem találtak. Viszont az elmúlt időszakban többször is voltak görcsös gyomortáji fájdalmaim. Ilyenkor (étkezése után 1-2 órával) nagyon hangosan morog a hasam, olyan érzésem van, mintha nagyon éhes lennék és ez fájdalommal jár. Többször előfordult, hogy 2-3 hétig hányingerem is volt. Laborvizsgálatok során még kijött a tej és tojás intolerancia, illetve a hisztaminérzékenység. A kérdésem az lenne, hogy a fenti értékek mit mutatnak? Lehet a háttérben SIBO? Okozthatja ez a panaszaimat? Ha igen, akkor szükséges ezzel orvoshoz fordulni vagy elegendő speciális diétát követni? Szükséges lehet még további vizsgálatok elvégzése? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Dr. Plósz János válasza SIBO témában

Igen, a teszt alapján felmerül SIBO lehetősége, emiatt érdemes gastroenterológust felkeresnie (antibiotikum kezelés merül fel), FODMAP diéta javíthat az állapoton addig is.

Megválaszolva: 2022. április 14.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

SIBO, hasnyálmirigy elégtelenség,
Tisztelt dr. Plósz János! 2020-ban kezdődtek a panaszaim. Protonpumpagátlót szedtem nagy dóziban a súlyos epés refluxomra, nagyon erős fájdalmaim voltak....
SIBO beteg lennék?
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatban. Lassan egy év mindennapos hasfájás gyötör, mellé hányinger és savas érzés...
Laktulóz teszt eredménye: SIBO?
Tisztelt Doktor Úr! Ezúton szeretném Doktor Úr véleményét kérni. Csináltattam egy laktulóz tesztet, mert szeretném táplálkozási tanácsadó segítségét kérni a...
Hogyan tovább?
Tisztelt Doktor Úr! Szeptember 27-én jártam Önnél. H2 kilégzés teszt laktulózzal és virtuális colonoscopia elvégzését javasolta nekem Doktor Úr. A SIBO...
SIBO, IBS vagy mindkettő?
Tisztelt Doktor Úr!, December óta vannak emésztési panaszaim, az év elején írtam (2022.01.23) is Önnek. A következő választ kaptam Öntől: "A leírt...
Laktulóz H2 teszt
Jó napot. Sumetrolimot és Ciprofloxacint javasolta nekem antibiotikumnak a Laktulóz vizsgálat előtt (normix beszedése után laktulóz vizsgálat pozitív lett)....