Vater papilla

Tisztelt Főorvos Úr! Tisztelt Doktor Úr! Hasi panaszok miatt 2016-ban ERCP vizsgálat során Vater papilla meszesedést állapítottak meg, ezért elővágást végeztek. Utána a panaszok hosszabb idő után de megszűntek, viszont időnként voltak múló puffadásos, gázosodásos problémák. Ezt követően 2018-ban a visszatérő hasi panaszok miatt magamtól elmentem egy MRCP vizsgálatra, ami PSC-t vetett fel. Emiatt kértem a klinikai kivizsgálást, ahol az ismételt ERCP (a vater pap. a korábbi EST után nyitott volt, könnyen kanülálható) és labor a PSC-t kizárta. A panaszaim hátterében psziches eredet, IBS állhat. (zárójelentés) Illetve akkor még az enyhe refluxot is jelezték (ami azóta sajnos  kiteljesedett) amire szüksége esetén controlocot, Gaviscont szedek. Jelenleg kb másfél hónapja ismét erősen gázosodok, puffadok, két oldalt fáj a hasam, időnként zubog. A klinikán 2022.10.28-án  vérvétel, székletvizsgálat volt, ami negatív lett. Lisztérzékenységet is kizárták. (Laktóz érzékenységem van, de erről régóta tudok.)  Az össz bilirubin 15.5, így az alacsony érték miatt direktet nem mérték. A prof. véleménye gasztr.betegség nem igazolható, menjek pszichológushoz. Tény, elég szorongó alkat vagyok. Kérdésem, hogy a vater papilla átjárhatósága és állapota csak ERCP-vel ellenőrizhető, vagy vmi képalkotó  eljárással vagy egyébbel esetleg, mert attól nagyon félek, h. újból elmeszesedett, de az ERCP-től rettegek.  A prof. azt mondta, hogy a véreredményből ezt is lehetne látni, másrészt nagyon ritka. Vissza menni pedig nem merek hozzá, meg kérdezni sem. Kérem, hogy legyen szíves adjon tanácsot, hogy milyen vizsgálatot kell hogy elvégeztessek, vagy mit tegyek. Nagyon köszönöm.

Dr. Plósz János válasza haspuffadás témában

Az ERCP-t ismételni valóban nincs értelme, ha a bilirubin-szint illetve az alkalikus foszfatáz-érték normális. A puffadásnak jó eséllyel más oka van (bélflóra-eltérés, emésztési zavar, fokozott levegőnyelés). Szóval inkább ilyen irányba érdemes szerintem vizsgálódni illetve megoldással próbálkozni (probiotikum tartósabb használata, emésztőenzim-kiegészítés, levegőnyelés tudatos kerülése).

Kérdés: 2022. február 27., 22:40; Megválaszolva: 2022. február 28., 12:28
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Bélgyulladás
Üdvözlöm Doktor Úr. Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy nekem 10 éve PCO-m van és most kezdtem el diétázni hogy fogyjak egy kicsit. Az...
Gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt években többször szedtem a refluxomra savcsökkentőt (Controloc, Esomeprazol) . A hasi panaszaim (puffadás, hasi...
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nő vagyok. Nincs epe hólyagom sem vakbelem. Múlt héten hétfőn ettem szalonnát és töltött káposztát. Nem egyszerre....
Hasi fájdalom, puffadás
Kedves Doktor úr! Januárban volt a 2. Pfizer oltásom, két hete pedig a 3. Nyáron viszont majdnem 3 hónapig nem jött meg a...
Visszatérő emésztési gondok
Üdvözlöm! A következő problémában szeretnék tanácsot kérni. Tavaly kezdődtek a gondok. Rendszerint heti egy alkalommal emésztési gondjaim...