Hasi fájdalom, diszkonfort érzés

Tisztelt Doktor Úr, 2021.decemberben kezdődtek az alhasi tüneteim, erős bélmozgás, émelygés, gyomor és mindkét oldali hasi fájdalom. 2020.decemberben voltam gyomor és vastagbél tükrözésen, akkor refluxot és rekeszizom sérvet állapítottak meg. Idén januárban elkezdtem egy elég nagy kivizsgálást, mivel most már folyamatosan fáj a hasam, a derekamba is sugároz. A fruktóz kilégzés 90-es értéket mutatott (émelygésem, hasmenésem is volt a vizsgálat közben) a laktóz rendben volt, most pénteken megyek laktuózra. Voltam calprotektin vizsgálaton is, az az érték 361,2 volt, a széklet fehérje 1,3, székletvér negatív. A labor eredményeimben az eltérések: Limfocita 42,6, Monocita 9,5, Neutrofil granulocita 44,9 %, 1,33 Giga/=l. Direkt bilirubin 3,4, eGFR-EPI 74, a vörösvérsejt süllyedés 2.A többi eredmény referenciaértéken belül van. A hasi ultrahangon az egyetlen "érdekesség", hogy az epevezetékem 12-13 mm átmérőjű, a többi szervemet rendben találták. 2 hete már szinte teljesen kizártam az étrendemből a cukrot (a fruktóz kilégzéses teszt eredménye miatt) , de nem látok semmi változást. A hasi feszítés érzés, fájdalom ugyan úgy megvan, egyedül az erős bélmozgás és a felfúvódásos állapot múlt el. Már nagyon el vagyok keseredve, ez a több hete/hónapja tartó tompa, de folyamatos lüktető fájdalom mentálisan is teljesen elfárasztott. A calprotektin vizsgálat a fruktóz tesztet követő 4-ik napon volt, nem tudom, hogy ez befolyásolja-e a magas értéket? Nagyon rosszul alszom, már csak 1 frontinnal tudok aludni, 2 éve küzdök a menopauza hőhullámos tüneteivel, ez is nagyon sok energiát kivesz belőlem. Nem tudom, hogy mennyire aggódjak a leletek eredményét illetően és hogy merre menjek tovább, hogy végre kiderüljön, hogy mi a baj? Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Szabóné Nikolett

Dr. Plósz János válasza alhasi fájdalom témában

A calprotectin-szint gyulladásra utal, szerintem, a fruktóz-teszt nem kellene, hogy lényegesen befolyásolja. Ezt érdemes lehet azért megismételni, mert ha jelenleg is magas, akkor a vastagbél-vizsgálat ismétlése javasolt. A panaszok hátterében diverticulosis-diverticulitis merül fel.

Kérdés: 2022. február 09., 15:53; Megválaszolva: 2022. február 10., 12:32
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Bélprobléma?
Mik okozhat még ilyen panaszokat?
Tisztelt doktor Úr! 36 éves nő vagyok, több hónapja már alhasi panaszaim vannak. Konkrétan a köldök alatt, végig. Számtalan vizsgálat volt már....
Ugye nem Belrak 10
Tisztelt Doktorúr! Nagyon köszönöm a biztatást és a tanácsokat! Voltam urológusnál. Kiderült hogy panaszaim mögött krónikus prosztata gyulladás...
Ugye nem Belrak 9
Köszönöm a gyors választ! Es az nem lehetseges hogy a valoszinuleg belhurutrol esetleg tivabb haladjon lefele a gyulladas? Most utananeztem es elegge...
Ugye nem Belrak 8
Üdv ismét! Sajnos háziorvosom jelenleg szabadságon van így nem tudom megkerdezni 1-2 dologrol. Az elso: mar normális a székletem de még nem küldtem el...