Folyamatos székelési inger

Tisztelt Dr. Plósz János! Lassan fél, háromnegyed éve kezdődött az emésztőrendszeri problémám amit akkor úgyan itt feltettem kérdésként: https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/167229 Azóta annyi változás történt, hogy gasztroenterológián Ibs-t feltételeztek. Felírtak Dicetelt, ha az nem segít Bolus Adstringerst ha az sem akkor Lopedium. Nem használt az első kettő, lopediumot már nem kezdtem el. Azóta Győrben a Medicoverben Ibs vizsgálatot csináltattam, kiderült laktózérzékeny vagyok (azon kivül más nem volt) . Mióta kerülöm a laktózt kb 4 napja (eddig is probáltam kerülni csak véletlen mindig tartalmazott valami tejet stb.) sokkal de sokkal jobb, csak reggel megyek el egyszer űríteni. De sajnos a székelési inger nem múlik el akkor is egész nap rajtam van. Van mikor annyira, hogy úgyérzem mostmár el kell mennem, de aztán idővel enyhül. 10-es skálán olyan 2 és 7 közötti erősségű az inger, afölött tényleg ki kell mennem, mint pl reggel. Egész nap érzem a hasamban/beleimben, hogy mintha nem lenne üres. Folyamatosan az az érzésem, hogy mostmár tényleg átalakul valós ingerré. Esetleg ez idővel elmúlhat csak még "dolgozik a bennem maradt laktóz", vagy egyéb vizsgálatok, gyógyszerek , diéta segíthetnek? Jelenleg már kicsit pszichésen is megvisel, mert lever a víz és a gyomrom is görcsbe rándul ha valahova menni kell ahol nincs a közelbe wc, független attól, hogy most már sokkal jobb. A munkahelyen viszonylag nyugodt, végig jó hangulatú minden napom, ahogy itthon is ezért nem gondolom, hogy amiatt lenne. Köszönöm.

Dr. Plósz János válasza Laktóz intolerancia témában

A hónapokon át fennálló panasz maradványa lehet a székelési inger. A tartósan fennálló panaszok megváltoztathatták a bélflórát, a bémotilitást, a bélfal ingerlékenységét is. Első körben érdemes a laktózmentes diéta mellett megpróbálni probiotikumot használni (pl. Bonolact ProGeneral), valamint Duspatalin vagy Gastropan capsulát kipróbálni. Ha pár hét elteltével sem javul a tünet, akkor érdemes továbbvizsgálódni.

Kérdés: 2022. január 13., 18:37; Megválaszolva: 2022. január 13., 20:20
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Laktóz intolerancia esetén igazolás
Tisztelt Doktor Úr! 2021. novemberben elmentem egy H2 kilégzéses laktóz illetve laktulóz intolerancia vizsgálatra, melynek során primer laktóz...
Laktózintolerancia vizsgálat...
Laktóz érzékenység, igazolás
Tisztelt Doktor Úr, Abban kérném segítségét, hogy genetikai vizsgálattal, laktóz érzékenységet állapítottak meg nálam. (C/C lett az...
Laktóz érzékenység adókedvezmény
Tisztelt Doktor Úr! A laktóz érzékenység esetén igényelhető adókedvezményhez szükséges vizsgálatokról szeretnék érdeklődni. Nem világos...
Laktóz érzékenység vizsgálata
Tisztelt Doktor úr / Doktornő! A laktózérzékenység vizsgálatáról szeretnék kérdezni. Amikor tejterméket eszek hasmenésem lesz, ezért...