Mire utalhatnak ezek a problémák?

Az elmúlt 2-3 hétben hangos, morajló hangok hagyták el a hasam, és gyomrom környékét. Ami azt illeti, eléggé megijedtem, hogy nem-e terhesség áll a háttérben, de mint kiderült, ezt teljesen kizárt dolog. (2 nőgyógyász is megvizsgált hasi, és hüvelyi UH-val, semmit nem találtak) így arra a következtettem, hogy bélmozgások adják ki ezeket a furcsa hangokat. Igaz, eléggé stresszesek voltak ez elmúlt heteim, de nem érzem azt, hogy a stressz okozná a panaszaimat. Van amikor ezek a hangok a gyomromból, a köldököm körül, valamint az alhasam jobb, és bal oldalán is hallottam már. Enyhe gyomor fájást szoktam érezni, ha hason fekszem, illetve ritkán, de az alhasam bal oldalán is szoktam tompa fájdalmat észlelni. Legtöbbször az esti órákban szoktam érezni, és hallani azokat a hangokat, de volt már rá példa, hogy napközben, étkezést követően is éreztem, és hallottam a hangos bélmozgásaimat. Ezeken kívül, sokszor teltség érzetem van, s olykor böfögéssel, pár percre enyhíthetők a bélmozgásaim. S intenzív bélmozgást követően sokszor szellentenem kell, de nem mindig tudok. A székletem kemény, és néha bogyó szerű, valamint tegnap tapasztaltam véres székletet is. Tisztára olyan volt amikor menstruációm van, és kissé erőlködnöm kellett ürítés közben. Nem tudom mik okozhatják ezeket a panaszokat, de nagyon félek, hogy daganat áll a háttérben. Ön mit gondol erről?

Dr. Plósz János válasza IBS témában

Az élénk hangokat valóban a fokozott bélmotilitás okozhatja, ennek hátterében általában irritabilis bél szindróma áll. A teltségérzés, a fokozott bélgáz-mennyiség szintén ennek a részjelensége, azonban a vérzés mindenképp riasztó tünet, további vizsgálatot (legalább egy vébgél-tükrözést) igényel. A panaszok alapján nem valószínű, hogy rosszindulatú folyamat állna a háttérben. Érdemes gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezéseket tartani, kerülni a forró és nagyon fűszeres ételeket, sok folyékot fogyasztani, illetve figyelni a megfelelő stressz-feldolgozásra (legkönnyebben intenzív testmozgással). Gyógyszeresen Duspatalin vagy Meteospasmyl tabl. használata segíthet.

Kérdés: 2021. november 29., 17:49; Megválaszolva: 2021. december 04., 18:08
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
IBS vagy más?
Tisztelt Doktor Úr! Az orvosom szerint a hasi panaszaimat a laktózintoleranciám okozza, de én nem veszek észre összefüggést az étkezések és a...
Emésztési probléma?
Kedves Dr.Úr! A jelen "problémám" igazából mindig is jellemző volt rám, de mostanában mintha fokozódna. A hasamat illetően, sokszor van egyfajta...
Chron-colitis gyanúja
Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is...
Ugye nem bélrák? Nagyon aggódom. 2.
Bocsanat elozo kerdesemrol lemaradt annyi hogy mostanaban faradtabbnak erzem magam, sokat asitozok... Ez lehet a belhurut fertozes miatt? Illetve sokat jarok...
Ugye nem bélrák? Nagyon aggódom.
Udv! Sajnos szorongos vagyok mar tobb eve. Rengetegszer voltak mar mindenfele tuneteim amiket sorra kivizsgaltattam. Nyilvan a sziv es az agyi tajekon is....