Chron-colitis gyanúja

Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is eltávolítottak, szövettan negatív), ezen kívül, mintavétel nem történt, a diagnózis IBSZ. Nemrégiben (1 hónapja) 3 napos hasmenésesm volt, alhasi (rectum tájék) görcsökkel, mely során vér és nyák is ürült. Kezelés nélkül, spontán megszűnt, de a kórelőzmény miatt újabb kolonoszkópiát végeztek. A látott kép leírása: terminális ileum ép, coecum ép, colon ascendens, transversum, descendens nyh-a ép, haustratio megtartott. Sigma és rectum területén némi foltos hyperaemia, de körülírt laesio nincs. Rectumban retroversio során kóros nem látható. Vélemény: jelzett, aspecifikus gyulladásos jelek sigma és rectum területén, Nodi haem. int. A tükrözés után az orvos azt mondta, a látott kép alapján szinte kizárt az IBD (inkább a hashajtás miatti irritációra gondolt), a vérzés valószínűleg az aranyerekből származik. Proktológiára küldött., Mint mondtam, a vérzés 3 nap után elmúlt (amint volt 1 napos pauza a székelések között), a Picoprepes hashajtás alatt sem jelentkezett, egyszer sem. Alapvetően székrekedésre hajlamos vagyok, ez a tükrözés óta is így van (kivéve másnapi első széklet). Azóta a panaszaim is megszűntek, csak az elmúlt években tapasztaltak (ld. IBSZ) maradtak, mint néha gázképződés (főleg magas FODMAP-ú étel esetén), erős bélhangok, néha enyhe diszkomfort. A panaszok kezdete és a tükrözés között 9 nap telt el. 1 éve gastroszkópia is történt, reflux diagnózissal (nem igazán vannak panaszaim, mióta figyelek az étkezésre). A tükrözés előtt vérvétel is volt (mint kiderült, rá egy napra náthás is lettem), az eltérések: CRP 6 (<5 a ref. tart.), ferritin 380 (>250), neutrofil gr. 2,14 (2,20<), MCV 97,0 (<96,0). Minden más normális (és 7 hónappal ezelőtt ezek is azok voltak). A mai napon hasi UH is történt, totál negatív lelettel. Széklettenyésztés negatív. Panaszosnak sem mondanám magam, leszámítva azt, hogy pánikbetegként/OCD-vel kb. 100 óra szakirodalmazáson vagyok túl az IBD terén, quasi minden figyelmem az alhasamra korlátozódik. A székletem normális, néha lazítom Moxalole-lal. A vészjelzést a szövettani lelet adta, az borított fel mindent, ezt feltöltöm Önnek képként. Jelenleg ott tartunk, hogy 3-ból 2 szakorvos azt mondja, ne foglalkozzam ezzel a lelettel, ha nincsenek tüneteim. Teljesen tanácstalan vagyok, rettegek, szorongok (és ez amúgy is így volt). Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A szövettan alapján lehetne IBD (Crohn-colitis), de ennek sem a panaszai, sem az endoscopos kép nem felel meg. Szóval első körben tartsuk IBS-nek az állapotot. Ha panaszok jelentkeznének, akkor t5ermészetesen újra kell vizsgálódni.

Megválaszolva: 2021. november 23.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Furcsa hasfájás mitől lehet?
Zuborog a hasam
Kb. 1 hónapja zuborog a hasam bal oldalon a bordáim alatt kezdődik, és a méhemnél végződik. Van gyerekem tudom milyen ha baba rúgás lenne. Szedek...
Megváltozott székelési szokások, mitől...
Szép napot! Kérdésem kicsit hosszú lesz. Az egész ősszel kezdődött, amikor is többszörös negatív események után elkezdődtek az emésztési panaszaim. Nagyon...
Bélrendszeri panaszok
Tisztelt Dr.úr azzal a kérdéssel fordulok magához, hogy 2 hónapja sárga a székletem reggelente szilárdab később mikor eszek akkor meg hasmenés formájában jön...
IBS gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta visszatérő gyomor- és emésztőrendszeri tüneteim miatt a közelmúltban háziorvosomon kívül gasztroenterológiai szakrendelést is...
Milyen vizsgálat, további lépés...
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni, emésztőrendszeri gondjaim miatt. Több, mint egy éve fennáll . Beleimmel van valami probléma, de sajnos nem...