Chron-colitis gyanúja

Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is eltávolítottak, szövettan negatív) , ezen kívül mintavétel nem történt, a diagnózis IBSZ. Nemrégiben (1 hónapja) 3 napos hasmenésesm volt, alhasi (rectum tájék) görcsökkel, mely során vér és nyák is ürült. Kezelés nélkül, spontán megszűnt, de a kórelőzmény miatt újabb kolonoszkópiát végeztek. A látott kép leírása: terminális ileum ép, coecum ép, colon ascendens, transversum, descendens nyh-a ép, haustratio megtartott. Sigma és rectum területén némi foltos hyperaemia, de körülírt laesio nincs. Rectumban retroversio során kóros nem látható. Vélemény: jelzett, aspecifikus gyulladásos jelek sigma és rectum területén, Nodi haem. int. A tükrözés után az orvos azt mondta, a látott kép alapján szinte kizárt az IBD (inkább a hashajtás miatti irritációra gondolt) , a vérzés valószínűleg az aranyerekből származik. Proktológiára küldött. Mint mondtam, a vérzés 3 nap után elmúlt (amint volt 1 napos pauza a székelések között) , a Picoprepes hashajtás alatt sem jelentkezett, egyszer sem. Alapvetően székrekedésre hajlamos vagyok, ez a tükrözés óta is így van (kivéve másnapi első széklet) . Azóta a panaszaim is megszűntek, csak az elmúlt években tapasztaltak (ld. IBSZ) maradtak, mint néha gázképződés (főleg magas FODMAP-ú étel esetén) , erős bélhangok, néha enyhe diszkomfort. A panaszok kezdete és a tükrözés között 9 nap telt el. 1 éve gastroszkópia is történt, reflux diagnózissal (nem igazán vannak panaszaim, mióta figyelek az étkezésre) . A tükrözés előtt vérvétel is volt (mint kiderült, rá egy napra náthás is lettem) , az eltérések: CRP 6 (<5 a ref. tart.) , ferritin 380 (>250) , neutrofil gr. 2,14 (2,20<) , MCV 97,0 (<96,0) . Minden más normális (és 7 hónappal ezelőtt ezek is azok voltak) . A mai napon hasi UH is történt, totál negatív lelettel. Széklettenyésztés negatív. Panaszosnak sem mondanám magam, leszámítva azt, hogy pánikbetegként/OCD-vel kb. 100 óra szakirodalmazáson vagyok túl az IBD terén, quasi minden figyelmem az alhasamra korlátozódik. A székletem normális, néha lazítom Moxalole-lal. A vészjelzést a szövettani lelet adta, az borított fel mindent, ezt feltöltöm Önnek képként. Jelenleg ott tartunk, hogy 3-ból 2 szakorvos azt mondja, ne foglalkozzam ezzel a lelettel, ha nincsenek tüneteim. Teljesen tanácstalan vagyok, rettegek, szorongok (és ez amúgy is így volt) . Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A szövettan alapján lehetne IBD (Crohn-colitis), de ennek sem a panaszai, sem az endoscopos kép nem felel meg. Szóval első körben tartsuk IBS-nek az állapotot. Ha panaszok jelentkeznének, akkor t5ermészetesen újra kell vizsgálódni.

Kérdés: 2021. november 22., 20:47 ;Megválaszolva: 2021. november 23., 08:02
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Milyen vizsgálat , további lépés...
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni, emésztőrendszeri gondjaim miatt. Több mint egy éve fennáll . Beleimmel van valami probléma, de...
IBS vagy más?
Tisztelt Doktor Úr! Az orvosom szerint a hasi panaszaimat a laktózintoleranciám okozza, de én nem veszek észre összefüggést az étkezések és a...
Emésztési probléma?
Kedves Dr.Úr! A jelen "problémám" igazából mindig is jellemző volt rám, de mostanában mintha fokozódna. A hasamat illetően, sokszor van egyfajta...
Mire utalhatnak ezek a problémák?
Az elmúlt 2-3 hétben hangos, morajló hangok hagyták el a hasam, és gyomrom környékét. Ami azt illeti, eléggé megijedtem, hogy nem-e terhesség áll a...
Ugye nem bélrák? Nagyon aggódom. 2.
Bocsanat elozo kerdesemrol lemaradt annyi hogy mostanaban faradtabbnak erzem magam, sokat asitozok... Ez lehet a belhurut fertozes miatt? Illetve sokat jarok...