Ételdarabok a székletben?

Tisztelt Doktor Úr! Tegnapi nap folyamán történt velem, hogy kb. 12 óra környéken ettem rakott krumplit, majd este 19 óra környékén megint ettem, mellé almát is. Utána este fél 11 környékén elkezdtem szeles lenni, majd görcsölni a belem és irány a WC, ahol elég folyékony laza volt a székletem. ez mellé társult ilyen fura nagyon rossz közérzet ájulás érzéssel. Utána befeküdtem az ágyba és egyszer csak a semmiből megint jött ez rossz érzés és ezt követte a belem morgása mocorgása. Utána sikerült elaludnom. Ma viszont megittam egy pohár vizet és elkezdett mozogni a belem majd székelési inger és irány a WC. A székletemben benne voltak a burgonya darabok, amit tegnap ettem (legalábbis nagyon annak nézett ki). Ébredés óta, rajtam van ez a rossz közérzet, ami tegnap is. Egészhez hozzá tartozik, hogy hónapok óta küzdök beleimmel, talán az utóbbi időben egy nagyon kicsit jobb lett. Viszont egésznap érzem, hogy össze vissza mocorog a belem, mellé társul szédülős , fura érzés . Voltam gyomortükrözésen, ahol vettek szövetmintát negatív lett, glutén mentesen étkezem, volt laborvizsgálatom is , az is negatív, hasi ultrahang is negatív . Gasztroenterologusnál voltam, mondta, hogy menjek el két fajta széklet vizsgálatra (calprotectin, pancreas) meg laktulóz kilégzés tesztre . Arra gondoltam, hogy a H2 kilégzést megcsináltatom meg az egyik székletvizsgálatot, mert a 3 így ünnepek előtt kicsit sok lenne nekem, utána pedig a maradék egy vizsgálatot . Az lenne a kérdésem, hogy melyik széklet vizsgálatot érdemes előnyben részesíteni, vagy esetleg doktor úrnak van-e még valamilyen ötlete mi okozhatja ezeket nálam? Választ köszönöm előre is!

Dr. Plósz János válasza IBS? témában

A calprotectin vizsgálat meg tudja mutatni, hogy van-e gyulladásos aktivitás a belekben. Ha negatív az eredmény, jó eséllyel lezajlott gyomor-bélhurut, utána visszamaradt irritabilitás okozhatja a panaszokat (erre Duspatalin tabl. illetve probiotikum legalább 1 hónapos használata lehet jó). Szóval, lehet ezt lenne érdemes elvégeztetni. A pancreas elasztáz vizsgálat az elégtelen hasnyálmirigy-működésre utal, erre a nagyobb étkezések előtt használt emésztőenzim-pótlás (Mezym Forte, Kreon, Pangrol) lehet jó. A kilégzési tesztek a Covid miatt nehezen elérhetők jelenleg (de a laktulózzal végzett vizsgálat vékonybél bakteriális kontamináció diagnosztizálásra alkalmas).

Megválaszolva: 2021. november 21.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Hasmenéses panaszok hosszú ideje mi a...
Kedves Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy hosszabb ideje (több hónapja) rendszeresen étkezés után hasi görcseim vannak és ilyenkor laza székletem is van,...
Bélgyulladás
Jó napot! Nagyjából 3 hete fáj bal oldalon a bordák alatt, kissé köldök irányában. Évekkel ezelőtt felfedezték, hogy vastagbél kiboltosulásom van, ami...
Hasmenéses probléma
Tisztel Doktor úr! Augusztus eleje óta napi 3-5 alkalommal járok wc-re, székletem nem teljesen híg, de kis darabos, széteső. Általában étkezés után vagy...
Gyomor-, bélhurut?
Tisztelt Doktor Úr! Korábban jellemzően semmilyen gyomor és bélproblémám nem volt. Kb. 5 hete hevesebb gázképződés, "bél-mortyogás" jelentkezett, majd...
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?