Intollerancia lehet vagy esetleg SIBO?

Üdvözlöm! Jó ideje, pár éve biztosan olykor-olykor, talán napi szinten többször a köldököm körül csípkelődéseket, szúrkálódásokat érzek, ezek többnyire percekig tartanak, nem mondanám kibírhatatlannak, de kicsit zavaró és kellemetlen. Szintén a köldök két oldalán, mintha valami nyomásérzékeny dolog lenne, ha valamilyen görnyedő pozícióban vagyok hosszabb ideig, mondjuk leülök egy sámlira, leguggolok, akkor elég kellemetlen hosszabb idő elteltével. Volt úgy, hogy pl. hátrahajlásra kellemetlenebb lett, a családorvos azt mondta, hogy akkor szerinte idegi eredetű.Hasi UH-val nézték, de nem láttak semmit, a háziorvos kézel nem tapintott semmi rendelleneset.Feltételezem ha valami göbök lennének ott, azt az uh látta volna. A súlyom stabil évtizedek óta. A vérképem tökéletes szokott lenni. A székletemmel szerintem nincs nagy baj, világosbarna többnyire napi egy, lágy, ha több a rost, akkor lazább. Vért, nyálkát nem igazán láttam még benne. Hasmenés, szorulás igen ritka. Próbáltam Iberogastot, Biokultot három hónapig a helyzet nem oldódott meg tőlük. Eddig még nem volt soha intollerancia vizsgálat, sem allergia. Lehet, hogy célszerű lenne laktózt, glutént, fruktózt megnézni? Székletet sem néztek még. Hajlamos vagyok stresszelni, szorongani és a hipochondria sem áll távol tőlem. Meglehet, hogy a sok gáz okozza a panaszaimat? A szorongásos hajlam, stressz miatt lehet, hogy ez SIBO, arra is kellene egy teszt vagy akár IBS is lehet a háttérben az ön véleménye szerint? Tervezek majd elmenni fél év elteltével újra hasi UH-ra, esetleg hasznos lenne előtte Espumisant vagy mást szedni, hogy jobban látszódjanak a belek? Jólenne ha nem derülne ki drámai dolog persze.Köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hasi fájdalom témában

A tartósan fennálló panaszok, a riasztó tünetek hiánya (vérzés, hányás, súlyvesztés) az IBS mellett szólhat. Azonban érdemes H2 kiléfgzési tesztet végeztetni először laktulózzal (SIBO irányába), majd ennek negativitása esetén laktózzal illetve fruktózzal (intolerancia irányába). Allergia illetve lisztérzékenység vérből állapítható meg. A panaszokat okozhatja a jelentősebb gáztermelés, ennek csökkentésére más típusú probiotikum használata megpróbálható, mellette Gastropan caps. illetve Duspatalin 2x1 használata. A rendszeres, intenzív testmozgás mindenképp szükséges a megfelelő bélmotilitás fenntartásához.

Kérdés: 2021. október 06., 00:54; Megválaszolva: 2021. október 06., 07:39
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasfájás, gyengeség
Kedves Doktor Úr! Hetek óta nagyon fáj a hasam. A tüneteim: - hasfájás gyomortól alhasig mindenfelé, megállás nélkül, nyomásra érzékeny...
Hasnyálmirigy
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül fél éve kezdődtek panaszaim a bal bordaívem alatt. Naponta egyszer kétszer reggel hasmenésem volt! Hasi...
Bal oldali hasi fájdalom álló...
Tisztelt Doktor! 2 hónapja bal oldali hasi fájdalmam van. A fájdalom csak hosszantartó ülés vagy egyhelyben álláskor jelentkezik. Inkább húzó...
Mik okozhat még ilyen panaszokat?
Tisztelt Dr Úr! Ismeretlen köszönöm szépen a gyors válaszát! Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mi okozhatja meg a panaszaim? Érdekelne esetleg...
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt Dr Úr! Köszönöm szépen a gyors válaszát! De lenne még pár kérdésem! Szóval valószínű nálam az indokolatlan szigorú epés diéta...