Emelkedett ferritin

Tisztelt Cím! 2020 februárjában egy influenza utáni rutin vérvételnél alacsony szérum vas eredményem volt (5.8) . Néhány napra egy újabb vérvizsgálaton bukkant fel először a magas ferritin (482) . Ekkor elkezdődött a vas pótlása (tablettával) , illetve ugyanekkor egy hasi UH enyhe zsírmájat mutatott. A rákövetkező öt hónapban életmód változás, diéta hatására a zsírmáj eltűnt az ultrahangon, a szérum vas határérték közé került, és csökkenni kezdett a ferritin (2020.06 – 328, 2020.07 – 287) . Majd idén enyhén újra nőtt (298 - 2021.07.) Időközben három hasi UH vizsgálatot is végeztek, de nem találtak mást, csak egy 5 mm, nem növekedő epepolipot. Széklet vérvizsgálat negatív volt, tüdő Rtg. sem mutatott elváltozást, anyajegy szűrés negatív. A magas ferritines labor vizsgálatok különösebb, állandó eltéréseket nem mutattak ki (a CRP, transzferritin rendben) . Egyedül a bilirubin szint az, ami folyamatosan emelkedett (jelenleg 30,7; de ez már húsz éve határérték fölött van) . Egyébként semmilyen panaszom nincs, nem volt! Milyen további (labor) vizsgálatot, milyen esetleges szakorvosi (máj/hematológia?) kivizsgálást javasol? Mi a ferritin felső határértéke? Ugyanis egy több évvel korábbi leleten 300 a felső referencia határ, a Webbeteg.hu oldalon 16,4-323 µg/l, viszont a saját leleten 20-250 a referencia érték.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza ferritin témában

Kedves Kérdező!

Magas ferritin lehet góc, krónikus gyulladás, ezt próbálták kizárni. Fogászat, fül-orr-gége, urológia lehet még, ha közben nem volt. Nagyon ritkán genetikai eredetű, de ott a vas nem alacsonyabb inkább magasabb, illetve nem kiugró a ferritin és csökken is, így ennek kicsi az esélye. Nyilván felnőttkorban rosszindulatú folyamatot is ki kell zárni (szintén mellkas rtg, urológia, hasi uh, ha panaszok indokolják endoscopia gyomor ésbél irányába). Ha minden háttér megnyugtatóan negatív, egyenlőre követést igényel, 3 hónapnál gyakrabban semmiképpen nem kell ellenőrzni.

Kérdés: 2021. szeptember 01., 16:46; Megválaszolva: 2021. szeptember 11., 08:55
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Máj regenerálás
Tisztelt Doktorúr! Covidra Favipiravirt szedtem. A vérképben a Ferritin értéke 196 lett. Ez nagy károsodást jelent a májban? Regenerálható...
Emelkedett ferritin 2
Kedves Doktornő! Korábbi (167019 számú) kérdésemmel kapcsolatosan szeretném kérdezni egyrészt a ferritin felső értéket, ugyanis a Synlab ref....
Mitől lehet véres a székletem?...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jelenleg külföldön tartózkodom, és nincs lehetőségem hazamenni kórházi diagnosztikáért, így Önöktől szeretnék...
Túlzott hasi kutymorgás
DAO enzim túl alacsony