Felnőttkori pattanások

Kedves Dr úr. 28 éves férfi vagyok és még mindig jelentkeznek pattanások az arcomon, hátamon, mellkasomon, fejemen. Ezek gennyes pattanások vagy olyanok amik szimplán fájnak és kinyomni nem lehet őket. Nagyjából 16 éves korom óta vannak jelen. 20 éves korom környékén észrevettem egy megbetegedés során mikor nem tudtam enni, hogy teljesen kitisztult a böröm. Így egy kozmetikus javaslatára nem fogyasztottam glutén tartalmú ételeket és laktózmentes tejtermékeket fogyasztottam. Nagyon sokat segített de teljes megoldást nem adott. Majd egészen máig egy sor ételt kikellett zárnom, hogy tisztuljon az arcom: mára már tejterméket sem tudok fogyasztani, szója alapú ételeket, ketchup, mustár, füstölt ételek, magvak, brokkoli, csicseriborsó, erős füszerek, paradicsom, csicseriborsó stb. Ezek alapján pár napja arra jöttem rá egy fogorvos rávilágitásával hogy hisztamin intollerancia. A pattanások mellett jellemző fárattság érzet, szorongás, depresszió. Persze egyik sem súlyosan. Bár pl télen nagyon fáradékony tudok lenni. Egyszerűen nehéz rávenni magam mozgásra és bár edzek de ahogy az angol mondaná pain in the ass. Ez csak azért nem a szokásos nincs kedvem érzés mert ténylegesen úgy tudom érezni magam mintha olomból lennék. Elmentem pszichiáterhez aki felírt antidepresszánst (escitil) és 2 hét elteltével fokozatosan egyre aktívabb lettem. Van egy olyan elméletem, hogy a túl sok hisztamin miatt tudott segíteni az escitil..hogy normalizálódjon a szerotonin szintem. Mert így nagy eséllyel mivel a belem nem lehet god mode állapotban, nem is tud elegendő szerotonint termelni. A másik, hogy gyerek korom óta állatok közelében vagyok és úgy érzem kb 16 éves korom óta lehet bélférgem (viszkető érzés végbélnyilás környékén) . Sajnos már ezzel is el kellett volna mennem orvoshoz de fóbiám van az orvosi kezelésekkel kapcsolatban és nem egy szivesen beszélt témakör, mivel amúgy is szorongós vagyok. De tudom, hogy ez nem az én igazi személyiségem. Az escitil adta vissza az igazi énem de leálltam vele mert nem akarok gyógyszertől függni. Maga szerint lehetséges az, hogy bélféreg okozhatja a bélflóra tönkretételét, ami miatt hisztamin intolleranciám van, ami miatt szorongó vagyok (nincs gyerekkori traumáim az orvosokon kivül) és "energiaszegény"? Illetve hogy emiatt vannak a pattanásaim is. Ha megoldódik az egyik eshetőség akkor a bélflórám is javul és nagyjából mindent ehetek mint régen? Nekem semmi más látható és érezhető problémám nincs csak a pattanások ami látható lenne. Nincs hasmenés vagy egyéb más jelenség. Illetve maga szerint egy széklet genomikai vizsgálat segíthetne e az esetemben? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza hisztamin-intolerancia témában

A parazita fertőzés 3 székletminta vizsgálatával diagnosztizálható, ha fennáll, kezelhető. A bélférgesség okozhat bélflóra-eltérést allergiás reakciókat is, lehet szerepe hisztamin-intolerancia előidézésében is. A széklet genomika vizsgálat jó lehet, de terápiás konzekvenciája jellemzően nem sok van. Inkább étel-allergia, étel-intolerancia irányába lenne érdemes vizsgálódni. Ha így is gluténmentesen étkezik, akkor a lisztérzékenységet felesleges vizsgálni. Ha tényleg igazolódik hisztamin intolerancia (alacsony DAO-szint) akkor érdemes hisztamin-szegény étrendet tartani.

Kérdés: 2021. július 30., 17:30; Megválaszolva: 2021. július 31., 14:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Tünetek altatásos gyomor- és...
Tisztelt Doktornő! E hét hétfőn, azaz 4 nappal ezelőtt vettem részt altatásos vastagbél- és gyomortükrözésen bal oldali hasi fájdalom, és...
Labor kielemzés
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak mostanában aggasztó gyomorfájása van időszakosan. Nem tudjuk sem evéshez, sem más dologhoz kötni! Az utolsó...
Ételek okozta acne
Kedves Plósz János dr úr! Végül a végbél viszketésnél a parazita ki lett zárva: rectopscopia 18cmig: ép nyálkahártya, féregmozgás nincs....
Sárga olajos bélváladék
Kedves Doktor Úr! Panaszaim másfél hete kezdődtek. Egyik este arra lettem figyelmes, hogy a végbelemből szellentéskor okkersárga olajos folyadék...