1,5 éve tartó puffadás, néha erős gyomorgörccsel, mit tehetnék még?

Tisztelt Doktor Úr, 2018-19 között számtalan doboz antibiotikumot kellett beszednem, több fajtából is. Emellett stressz alapon rengeteget ettem és híztam is. Ezóta egész mostanáig étkezések után mindig megpuffad a hasam, és csak üres gyomorral lapos. Emellett kb havonta jelentkezik egy-egy 6-8 órán át tartó gyomorgörcs, amelyet csak az intravénás fájdalomcsillapítás csillapít. 2019.júliusában történt vastagbél tükrözés, mert kicsit emelkedett volt a calprotectin (90-es érték) , de negatív lett. Most nyár óta történt teljes vérkép CRP-vel, cöliakia teszt, laktóz teszt, hasi-kismedencei UH, amelyek mind negatívak. Történt laktulóz kilégzéses teszt is, ez viszont pozitív lett, a legmagasabb érték 29-es, viszont elég korán lett magas (40percnél már 20fölé ment) . Erre kaptam egy 15 napos, 5dobozos Normix kúrát, ami szedése alatt teljesen elmúlt a puffadás. A kúra alatt Linexet, majd 2 hétig Protexint szedtem. A háziorvosom savcsökkentést is javasolt, így naponta használom a Gaviscon szirupot. Sajnos a Normix kúra letelte után már 2 hét múlva visszatért a puffadás, gázok, hasfeszülés, és még székrekedésem is lett. Napi 5 kisebb étkezést tartok, kerülöm amennyire lehet a gyors, finomított ételeket, otthon főzök nagyrészt, kevés cukrot használok, és igyekszem minimalizálni a puffasztó ételeket. Nem szedek gyógyszereket, nem iszom alkoholt, minimális a koffeinbevitelem, nem dohányzom. Nőgyógyászatilag mindent rendben találtak, a kálváriám elején a hormonvizsgálat is jó lett. Ön szerint mi lehet a probléma? Esetleg mit érdemes még megvizsgáltatni? Olvastam a FODMAP diétáról is, de egy kicsit félek hogy a székrekedésemet fokozná. Előre is köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza SIBO témában

A SIBO magyarázhatja a panaszokat és a Normix nem mindig elég a tartós javuláshoz, ráadásul a SIBO visszatérésre hajlamos betegség. Érdemes lehet megismételni a lactulose kilégzési tesztet és ha pozitív, más antibiotikum szedésével megpróbálkozni.

Kérdés: 2021. május 08., 15:36; Megválaszolva: 2021. május 09., 08:49
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mi okozhatja ezeket a gyomor...
Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, hogy a gyomrom már egy jó ideje nem túl jó. Olyan panaszaim vannak, hogy bármilyen étel elfogyasztása...
Betegségről
Maldigestios teszt
Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten már írtam,hogy a maldigestios tesztem 1900%os lett. Első napon a cukrom terhelték 75gramm cukorral a második nap...
Bélrendszeri probléma
Valóban IBS? 2.
Kedves Dr Plósz János! Köszönöm gyors válaszát előző kérdésemre - https: //m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/164236 Iberogastot...