Székletürítési problémák, éjszakai szájszárazság

Tisztelt Doktor Nő / Úr! Édesapám egészsége ügyében írok, mivel egy hónapja gondok vannak a székletével, és a jelenlegi járványügyi helyzetben nehezen lehet szakrendelésre bejelentkezni (a körzeti orvos adott neki beutalót, de nem tudjuk mikor kap időpontot a szakrendelésre. Április végén lehet telefonálni időpontért illetve a városban jelenleg magánrendelésre nem lehet bejelentkezni.) . Elmondása szerint 1 hónapja nincsen székelési ingere. Az első héten abszolút nem volt széklete ezért hashajtót szedett. Ekkor 1 nap alatt többször hasmenéses széklete volt. Az utóbbi időben -ha nem szed hashajtót - háromnaponta van erőltetve kisebb mennyiségű széklete (7 cm hosszú három centi széles) . Hasfájdalma nincsen, puffadtság érzés kismértékű, kevés bélgáz. A székletében vér nem volt. Jelenleg törekszik sok folyadékot inni és rostos ételeket enni, korábban ez (sajnos) nem volt rá jellemző, minden nap sétál. Étvágya kicsit csökkent, súlyában nem látok változást. Újonnan megjelenő tünete még, hogy éjszaka az utóbbi időben szájszárazságra ébred. A tünetei alapján vélhetően milyen jellegű probléma lehet a háttérben és mi (milyen vizsgálat vagy otthoni therápia) legyen a következő lépés. Ha sürgősen kell neki orvosi vizsgálat akkor Kecskemét környékén hová tudna bejelentkezni? Köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza székrekedés témában

A székrekedés oka lehet a kevesebb fizikai aktivitás (párhuzamosan a kevesebb folyadék- és rostbevitellel), szóval az elkezdett változtatások jók, segíteniük kell a javulásban. Átmenetileg érdemes hashajtót használni (Moxalole por 3-4 tasak/nap, ha szükséges a dózis emelhető). Az éjszakai szájszárazság vélhetően az orrlégzés akadályozottsága miatti nyitott szájjal való alvás miatt lehet (az orrlégzés helyreállításával rendeződhet).

Kérdés: 2021. április 17., 00:31; Megválaszolva: 2021. április 18., 18:45
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...