MRI értelmezése

Tisztelt Doktor Úr! Lassan 2 éve van jobb bordaív alatti és a köldök jobb oldali területén levő tompa fájdalmam. Ami leginkább mozgásra fokozódik a vele szembeni háti területen is (étkezések után is) . Ehhez társul a kezdetektől ágyéki és ezen a tájékon fellelhető bélhangok is valamint puffadás, teltségérzet. Már több alkalommal vizsgáltak. Véreredmény rendben. Gyomortükrözés negatív. A legutóbbi alkalommal az alábbiakban található MRI eredményt kaptam. Ennek értelmezéséhez szeretném kérni a segítségét, valamint a fent leírtak alapján Ön mire gyanakszik? Várom válaszát! Köszönettel: Gábor Hasi/kismedencei MRI vizsgálat: Siemens Skyra 3T MRI berendezésen axialis,coronalis, sagittalis T2 haste, coronalis T2 FS Haste, axialis T1 fl2d in-opp, coronalis T1, axialis T2 FS, DWI axialis mérések készültek a hasról, axialis, sagittalis, coronalis T2, coronalis, axialis T2 FS, axialis , sagittalis DWI a kismedencéről. Klinikum: Kb. 2 éve tartó köldök körüli, jobb ilecoecalis régióba kisugárzó panaszok. Jobb oldali inguinalis sérvháló is beültetésre került, de a panaszai változatlanok. A máj nem nagyobb, homogén szerkezetű .benne kóros góc nem azonosítható. Az epehólyag kp. telt, benne kő nem látható, fala nem vastagabb. A d. choledochus/hepaticus nem tágabb. A pancreas, vesék, mellékvesék, lép MR képe nem kóros. Kóros bélfali megvastagodás nem ábrázolódik. Az appendix a coecumtól 7cm hosszan követhető cranialis irányban egyenesen a colon lateralis széle alatt 7mm-re a retroperitonealis zsírszövetben visszacsapott helyzetben. Az átmérője max 4.5mm, a fala nem vastagabb, benne az oralis 2.5cm-es szakaszban kevés bennék és néhány gázzárvány is azonosítható. Az appendix aboralis vége mellett medialis irányban a colon ascendens kp. harmada mögötti retroperitonealis zsírszövetben 5cm hosszan 2cm es sávban ~12db 4-6mm-es nycs.-kból álló csoportosulás azonosítható. A környező zsírszövet nem beszűrt. A PAO és mesenterialis régiókban kóros nycs. nem azonosítható. A húgyhólyag mérs. telt, fala nem vastagabb. A prosztata 34x32x32mm-es átmérőkkel nem nagyobb, szerkezete ép, benne kóros góc nem különül el. A kismedencei sérvkapuk zártak, manifeszt sérv nem ábrázolódik, a jobb külső sérvkapuban műtét utáni állapot, beültettet néhány cm-es sérvhálóval, reakciómentes környezetben. A has/kismedencében kóros mennyiségű szabad has folyadék nincs. A kismedencében kóros nycs. nem ábrázolódik. A rectosigmoideum, herék/mellékherék/vesiculák MR képe megtartott. Tájékozódó méréseken a Th-L gerincen gyöki kompresszió nem merül fel. Vélemény: 7cm hosszan a c. ascendens lateralis széle alatt retrocolicusan felcsapott appendix fejlődési variatio követhető, a c. ascendens kp. harmad alatt társuló nycs. csoportosulással/retrocolicus helyzetű nyirokelfolyással. Jelenleg reakciómentes környezetben/megjelenéssel. A fejlődési variatio helyzete a panaszos régiónak megfelel. Kóros góc a has/kismedencében nem ábrázolódik.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza retrocolikus appendix témában

A leírt kép valószínűleg veleszületett állapot (ahogy írják, fejlődési variáció), azonban lehet, hogy a felcsapott, vastagbél mögé felcsapott féregnyúlvány (köznapi nevén vakbél) begyulladt, de már az akut szakon túl van, csak egy enyhe, de folyamatos gyulladás maradt vissza és a nyirokcsomók ennek felelhetnek meg. Mindenképp érdemes a szituációt sebész kollegával megbeszélni.

Kérdés: 2021. február 23., 19:42; Megválaszolva: 2021. február 23., 20:52
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Proktologián milyen vizsgálat a...
Tisztelt doktorúr/nő! Hajnalonként arra ébredek, hogy a végbelemnél feszítő érzés van, és az utolsó 2-3 hónapban ez farcsont fájdalommal is...