Székrekedés, pedig teszek ellene

Tisztelt Doktor Úr! Több, mint 1 hónapja, mandula műtét következtében leszoktam a dohányzásról. Felépülés alatt sok folyadékot vittem be, sokszor keveset ettem, viszont sok gyógyszert kellett be vennem. A korábbi napi szintű (2-3szor/ nap) széklet ürítés 2-3napira tolódott! Betudtam az egészet a gyógyszereknek és a kevés mozgásnak. Viszont ma már rendesen edzek, bár ülő munkát végzek, napi 1.5 liter vizet minimum iszok, mindenféle más folyadékból pedig még 1 litert. De azt is észre vettem, hogy ha több folyadékot fogyasztok, pók hasam lesz. Zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, de mai napig nem megy a dolog rendesen. Ha úgy nézzük, hogy reggelente teszem a dolgom, akkor minden 2. nap este, be kell vegyek valamit, mert fáj a hasam, feszít és tudom jól h másnap reggel mennem kell dolgozni, így nem bírok ki még egy napot, de még egy estét sem. Úgy nézek ki ilyenkorra, mint egy terhes nő. Feszülő nagy has, pedig amúgy lapos! Próbáltam 3.napra is hagyni a dolgot, de soha többé..... Fogyasztok többször tejet, szilvát, tökmagot is, hátha... De hol segít, hol nem. Minden 2 nap frusztrál a dolog, közérzetem rossz.. Eszek chia magot, útifű maghéjat ha tudok inni rengeteget (tudom csak úgy lehet!), csicsókát, minden olyan ételt/italt, amitől könnyebb lehet... Így is semmi vagy csekély eredmény. Egyik nap 2.este Majva tea kapszulát vettem be, ami rendszerint segíteni szokott, de akkor már az sem... Rá gyújtottam... 2 slukk volt és egyből ment minden!!! Nagyon el vagyok keseredve, voltam eddig dietetikusnál is, mindent megfogadtam, amit mondott. Nem feltétlen szeretnék vissza szokni a dohányzásra, étel allergiám/érzékenységem korábban nem volt! Soha nem figyeltem ennyire arra, hogy mit eszek/iszok, az egyetlen változó tényező : a dohányzás. (elvileg) Mit kellene tennem? Köszönöm előre is válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza székrekedés témában

Úgy tűnik, hogy a dohányzás és a székürítés tekintetében elég komoly reflexes kapcsolat alakult ki. Ezt a reflexet kellene valami mással kiváltani (a kávéfogyasztás is serkenti a bélmotilitást) illetve ha a folyadék- és rostbevitel rendben van (leírása alapján), akkor a rendszeres intenzív testmozgás, ami meghozhatja a sikert.

Kérdés: 2021. február 14., 22:33; Megválaszolva: 2021. február 15., 19:01
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok