Emésztési panaszok

Kb 8 éve laza széklettel és reflux-szal küzdök, de az emlúlt 1-2 hónapban sárgásabb színűre váltott a székletem és még lazább/ már-már hasmenés szerűvé vált. Nem minden nap ennyire laza, de minden nap sárgás. A színét a mustársárga és a teljesen normális közé tenném félúton. Napi reggeli 1, vagy egy héten 1x vagy max 2x napi 2 székletem van. A második a délelőtti órákban. Néhány napig enyhe hasi fájdalmaim (változó helyeken jobb oldalt a vakbél környékén, bordák alatt mindkét oldalt felváltva, valamint a gyomor alatti részen is előfordult) is voltak, amik ahogyan jöttek el is múltak. Ezeken a napokon reggel, az első étkezésig enyhe émelygést is tapasztaltam. Dohányzom, de nem kávézok és szinte egyáltalán nem iszok alkoholt, energia italt sem fogyasztok és kerülöm a cukros/ édesítős italokat is hosszú évek óta. Gyakran, de nem állandóan fogyasztok különböző gyógy teákat pl relax és reflux teakeverékeket. Bolti pékárút, tejterméket ritkán fogyaszrok, inkább házi termékeket részesítem előnyben, igyekszünk adalékmentesen étkezni. Gyorséttermekben egy évben max 4-5 alkalommal járok. Gyakran hamar jólakottság érzet alakul ki bennem, kb fél adag étel esetén is, soha nem ettem hatalmas adagokat, ennek ellenére jelentős túlsúlyom van (180cm 110kg) , amit tartok is. Semmilyen súlyvesztést sem tapasztaltam. Enyhén magas pulzusomra Bisoprolol 5mg szedek, a refluxra 40mg pantoprazolt (alkalom szerűen) és az igazsághoz hozzátartozik, hogy diagnosztizált egészségszorongó vagyok, erre szintén alkalom szerűen 0,25mg frontint szedek. Legnagyobb sajnálatomra ülő munkát végzek és a testmozgással is hadilábon állok. Az idén voltam tüdőszűrésen és két teljes vérképen, melyek eredményei kimagaslóan jónak mondott két egymástól független orvos is. Ezek tekintetében várnám tanácsát, hogy merre induljunk a vizsgálatok során. Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A panaszok alapján különösebb kivizsgálást nem tartanék szükségesnek (riasztó tünete nincs) . Az életmódi változtatás (rendszeres, intenzív testmozgás) mindenképp segíthet a panaszok megszüntetésében illetve az egészségesebb életvitelben. A széklet sérgés, világosabb színe sem kóros, de gyorsult vastagbél-tranzitra utalhat. Ez mérsékelhető a gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezések tartásával, probiotikum tartósabb használatával (Bonolact Regeneral, Progastro825, Bio-Kult) . Gyógyszeresen Duspatalin vagy Meteospasmyl panaszvezérelt szedése segíthet.

Kérdés: 2020. november 28., 15:56; Megválaszolva: 2020. november 28., 16:13
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Ugye nem bélrák? Nagyon aggódom. 2.
Bocsanat elozo kerdesemrol lemaradt annyi hogy mostanaban faradtabbnak erzem magam, sokat asitozok... Ez lehet a belhurut fertozes miatt? Illetve sokat jarok...
Ugye nem bélrák? Nagyon aggódom.
Udv! Sajnos szorongos vagyok mar tobb eve. Rengetegszer voltak mar mindenfele tuneteim amiket sorra kivizsgaltattam. Nyilvan a sziv es az agyi tajekon is....
Ugye nem bélrák?
Udv! Sajnos szorongos vagyok mar tobb eve. Rengetegszer voltak mar mindenfele tuneteim amiket sorra kivizsgaltattam. Miota rajtam van ez a hipochonder orulet...
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?
Mi okozhatja a problémám?
Tisztelt Doktor úr! Mostanra már néhány éve nagyon gyakori volt nálam a kenőcsös, ragacsos széklet, továbbá kb. 1 hónapja néhány hétig kissé...