• Emelkedett Lipáz érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 41 éves nő vagyok. Hobbi szinten sportolok,futok. Évente ellenőriztetem a vérképem, és a mostani leletemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni,amiben megemelkedett Lipáz értéket mért a labor. (87 U/L). Tavalyi mérésnél is emelkedett volt, igaz akkor "csak" 73 U/L, ami egy hónap múlva visszatért a normális tartományba. (37 U/L ) Most ismét megemelkedett. Mitől lehet? Lipáz: 87 U/L * ( 13-60 referenciaérték ) Amiláz: 59 U/L ( 28-100 ) GOT: 19 U/L ( 3-35 ) GPT: 16 U/L ( 3-35 ) Gamma GT: 25 U/L ( -38 ) Alkalikus foszfatáz: 56 U/L ( 30-120 ) Össz. bilirubin: 16,3 umol/L ( 5-21 ) Koleszterin: 5,70 mmol/L * ( 2,60-5,20 ) Trigliceridek: 0,51 mmol/L * ( 0,70 - 2,25 ) HDL koleszterin: 2,16 mmol/L ( 1,17 - 3,60 ) Az Amiláz értékek tartományon belül vannak,de a Trigliceridek mindig csillagozva vannak a leleteken, alsó határ alattiak. Szeretném megkérdezni a doktornőt,vajon mi okozhatja ezeket az eltéréseket? Nagyon félek, mert ha utána keresek az interneten, a Lipáz értékeknél sokszor kerülnek szóba a hasnyálmirigy daganatok. Fizikai panaszom nincs, tavalyi hasi ultrahang leletem kóros eltérést nem mutatott. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Mónika

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a lipáz témában

        Kedves Mónika! Valószínűleg nincs a hátterében eltérés lehe uh-t ismételni főleg ugy hogy a hasnyálmirigyét nézzék meg. Ha nyugtalanítja vagy tünete van gastroenterológiára elmehet.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2020. szeptember 12., 15:26; Megválaszolva: 2020. szeptember 12., 18:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor úr! B12 hiányos aneamia miatt gyomortükrözésre küldtek, ahol helicobacter pylory fertőzést állapírottak meg. Amoxicillint, klacidot szedtem 10 napig, illetve pantophrazol 40mg-ot napi 2x és venter granulátumot napi 2x. Orvosom azt...
        Tisztelt Doktor Úr! Következő panaszokkal fordulok Önhöz: Vissza-vissza térő panaszaim vannak. Bal bordaív alatt, de inkább deréktájon a bordák alsó részén érzek diszkomfort érzetet. Mintha nyomna valami valamit érzés lenne és a bordám...
        Tisztelt doktor ur/ doktor no! Sajnos nem tudok bejutni Gasztroenterologiai vizsgalatra mert jovo evre van idopont.Ugy latom emelkedett az ertekem. Egy honapja voltam mar akkor is emelkedett volt GOT:85 GPT:141 Most ra 1 honapra ismeteltuk a vervetelt az...
        Kedves Dr Plósz János! Köszönöm gyors válaszát előző kérdésemre - https://m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/164236 Iberogastot próbáltam már, kb egy hónapig, de nem segített. Meteospazmyl szintén nem csinált semmit, ezeket...
        Idejét sem tudom már, hogy mióta van 2 koleszterines 2-2 cm-es epekövem. Ha kivennénk az epekövet seperc alatt fel lehetne oldani, de sajna bent van. Négy gondolat kavarog a fejemben a fent említettekkel kapcsolatban: 1/ Az egyik ismerősöm azt...
        Kedves Dr Plósz János! Pár hónapja tartó bélproblémák miatt, Crohn betegség kizárására CT ENTEROGRÁFIÁRA küldtek.Nem akar kolonoszkópiát,mert szerinte nem találna semmit és ahhoz nem kellemes vizsgálat.A tüneteim: bal oldali...
        Kedves címzett ! Tegnapi napon átestem első gyomortükrözésen! Gyakori köldökfeletti hasi fájdalom, hányinger, váltakozó (székrekedés, hasmenés) puffadás, feszítő érzés miatt kellett a vizsgálat ! Savat nem észlelek, ételtől,...
        Tiszteletem! Már hetek óta mindennap gyomorfájással és gyomor égésre ébredek. Majd savas böfögés, étvágytalanság, hányinger kíséri. 3 éve voltam gyomortükrözésen ,akkor megállapították ,hogy elváltozás van a gyomorfalamon....
        Tisztelt Doktornő /Doktor Úr! Crohn beteg vagyok. Rengeteg epekövem van. Múlt héten vacsora után, nagyon görcsöltem, ami a lapockámba sugárzott, fájt a hasam, a fejem, hányingerem volt, annyira rosszul voltam, hogy még szédültem is. Ezzel...
        Tisztelt Doktor Úr! Előre is elnézést kérek a megfogalmazásért. Elvégzem a "nagy dolgomat" a mosdóban, majd tisztára törlöm magam ott. Azonban később 1-2 óra elteltével, mikor megyek "kis dolgot" intézni, észreveszem, hogy a bugyim "nagy...