Emelkedett Lipáz érték

Tisztelt Doktornő! 41 éves nő vagyok. Hobbi szinten sportolok,futok. Évente ellenőriztetem a vérképem, és a mostani leletemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni,amiben megemelkedett Lipáz értéket mért a labor. (87 U/L). Tavalyi mérésnél is emelkedett volt, igaz akkor "csak" 73 U/L, ami egy hónap múlva visszatért a normális tartományba. (37 U/L ) Most ismét megemelkedett. Mitől lehet? Lipáz: 87 U/L * ( 13-60 referenciaérték ) Amiláz: 59 U/L ( 28-100 ) GOT: 19 U/L ( 3-35 ) GPT: 16 U/L ( 3-35 ) Gamma GT: 25 U/L ( -38 ) Alkalikus foszfatáz: 56 U/L ( 30-120 ) Össz. bilirubin: 16,3 umol/L ( 5-21 ) Koleszterin: 5,70 mmol/L * ( 2,60-5,20 ) Trigliceridek: 0,51 mmol/L * ( 0,70 - 2,25 ) HDL koleszterin: 2,16 mmol/L ( 1,17 - 3,60 ) Az Amiláz értékek tartományon belül vannak,de a Trigliceridek mindig csillagozva vannak a leleteken, alsó határ alattiak. Szeretném megkérdezni a doktornőt,vajon mi okozhatja ezeket az eltéréseket? Nagyon félek, mert ha utána keresek az interneten, a Lipáz értékeknél sokszor kerülnek szóba a hasnyálmirigy daganatok. Fizikai panaszom nincs, tavalyi hasi ultrahang leletem kóros eltérést nem mutatott. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Mónika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a lipáz témában

Kedves Mónika! Valószínűleg nincs a hátterében eltérés lehe uh-t ismételni főleg ugy hogy a hasnyálmirigyét nézzék meg. Ha nyugtalanítja vagy tünete van gastroenterológiára elmehet.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2020. szeptember 12., 15:26; Megválaszolva: 2020. szeptember 12., 18:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Szülés utáni székelési probléma
Jó Napot Kívánok! Egy olyan problémám lenne, hogy egy hónapja szültem gátmetszéssel, és azóta problémám van a széklettel. Előtte nem voltak...
Emésztési zavar
Tisztelt Doktorúr. Korábban megállapításra került egy enyhe glutén érzékenység. Azért írom hogy enyhe, mert kevés glutén (pl. Pár szem keksz)...
Vastagbélrák mennyire...
Tisztelt Doktor Úr! A panaszaim pontosan nem tudom mióta tartanak viszont már szerint 3-4 éve biztosan, de talán már korábbról is. Többször is...
Polip? vagy valami más?
Tisztelt Doktor! Már kőrubelül 2 hete görcsöl, fáj a hasam 1-2 napos szünetekkel. Nincs étel allergiám. Azonban a mai nap folyamán a hasgörcs...
Hasi puffadás, belek nyomása...
Tisztelt Doktor Úr ! December végén arra lettem figyelmes, hogy nem tudok székletet üríteni kb 4-5 napon át. Ez aránylag azóta változott...