• Emelkedett Lipáz érték

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 41 éves nő vagyok. Hobbi szinten sportolok,futok. Évente ellenőriztetem a vérképem, és a mostani leletemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni,amiben megemelkedett Lipáz értéket mért a labor. (87 U/L). Tavalyi mérésnél is emelkedett volt, igaz akkor "csak" 73 U/L, ami egy hónap múlva visszatért a normális tartományba. (37 U/L ) Most ismét megemelkedett. Mitől lehet? Lipáz: 87 U/L * ( 13-60 referenciaérték ) Amiláz: 59 U/L ( 28-100 ) GOT: 19 U/L ( 3-35 ) GPT: 16 U/L ( 3-35 ) Gamma GT: 25 U/L ( -38 ) Alkalikus foszfatáz: 56 U/L ( 30-120 ) Össz. bilirubin: 16,3 umol/L ( 5-21 ) Koleszterin: 5,70 mmol/L * ( 2,60-5,20 ) Trigliceridek: 0,51 mmol/L * ( 0,70 - 2,25 ) HDL koleszterin: 2,16 mmol/L ( 1,17 - 3,60 ) Az Amiláz értékek tartományon belül vannak,de a Trigliceridek mindig csillagozva vannak a leleteken, alsó határ alattiak. Szeretném megkérdezni a doktornőt,vajon mi okozhatja ezeket az eltéréseket? Nagyon félek, mert ha utána keresek az interneten, a Lipáz értékeknél sokszor kerülnek szóba a hasnyálmirigy daganatok. Fizikai panaszom nincs, tavalyi hasi ultrahang leletem kóros eltérést nem mutatott. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Mónika

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a lipáz témában

        Kedves Mónika! Valószínűleg nincs a hátterében eltérés lehe uh-t ismételni főleg ugy hogy a hasnyálmirigyét nézzék meg. Ha nyugtalanítja vagy tünete van gastroenterológiára elmehet.


        Kérdés: 2020. szeptember 12., 15:26; Megválaszolva: 2020. szeptember 12., 18:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: