Epe nélkül

Kedves Dr. Úr /Nő Sajnos már nem tudom hová forduljak segítségért, de meg keseríti a napjaimat ez a dolog. 7 éve el távolították az epeholyagomat. Pár éve jelentkeztek a rossz tüneteim: sűrűn hasmenés, rossz közérzetet. Általában olyan jelentkező tünet van, hogy fel fordul a gyomrom, hányingerem lesz, ezt követi az ökrődés hányás nélkül, kicsit később jelentkezik a hasmenés amit enyhe szédülés, verejtekezes előz meg. Meg próbáltam a Cholagol cseppet, de nem sok változást tapasztalok. Tavaly jártam Gasztron ahol különféle vizsgálatok zajlottak. Izotóp, vérvétel, hasi uh, inzulin rezisztencia. Minden negatív. A hasmenést megelozoen erős belmozgas, rossz kozerzet. Tudna segíteni? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza postcholecystectomiás sy. témában

A tüneteknek több oka is lehet. Ha az epehólyag-eltávolítás utáni állapotot nézzük: az epe folyamatosan csorog a nyombélbe, étel hiányában bélnyálkahártya izgalmat, irritabilitást okozva (megoldása gyakori, kis étkezések tartása, melyek valamennyi zsíradékot azért tartalmaznak) , másrészt jelentősebb zsírbevitel esetén kevés lehet a bélbe kerülő epesav a zsírok megfelelő emésztéséhez (megoldása egyszerre kisebb mennyiségű zsírbevitel, epesav illetve emésztőentim-pótlás) . Ha típusosan étkezés váltja kia tüneteket, étel-alllergia, de akár lisztérzkenység is járhat ilyen jellegű panaszokkal. Hasonló tüneteket irritabilis bél szindróma is okozhat, ez esetben a bélflóra rendbetétele (pre- és probiotikumok használata) valamint tüneti szerek (Meteospasmyl, Duspatalin) segíthetnek.

Kérdés: 2020. május 10., 10:10; Megválaszolva: 2020. május 10., 14:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás