• Bélgyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim kb. 2 éve kezdődtek amikor is iszonyatos puffadást éreztem, és annyira fájt a felhasam a köldök felett,hogy alig tudtam bármit enni.Csináltak egy gastroscopiát ami krónikus gastritist mutatott,helicobacter negatív.Gyógyszert nem kaptam.Szenvedtem tovább kb 2 hónapig.Közben Elindult egy kivizsgálás :mammográfia ami negaív, hasi és mellkasi ct ahol szabàlytalan formájú pancreast láttak de egyebekben eltérés nem volt, viszont pericardiális folyadékot talàltak, amit azóta is időnként megnézetek,nem nő a mennyiség de folyamatosan ott van.Voltam végbéltükrözésen 2018-ban, ott 2 polipot eltávolítottak,a szövettan negatív.Nem derült ki mitől fáj a gyomrom, mitől puffadok ezért megpróbáltam egy elég szigorú tej, cukor,gluténmentes diétát,amit több mint 8 hónapig csináltam, de időről időre amellett is visszajöttek a tüneteim,úgyhogy feladtam.Csináltattam egy ételintolerancia tesztet ahol jelentős eltérés nem volt, és a hisztamin intolerancia is negatív.Ennek ellenére ha nem fáj a hasam és elkezdek rendesen enni akkor kb 1-2 hónap csendesebb időszak után újra elkezdek rosszul lenni: először egy teltségérzettel kezdődik,olyan mintha nem ürülne ki a gyomrom, utána jön az extrèm puffadás,mellkasi nyomàs,evés utáni nyomásérzés a fejben,gyomorszáji fájdalom.(savas érzés nincs!)Szedek probiotikumot.Székletem inkább szorulásos és a fellángolásos időszakokban bűzös.El vagyok keseredve mert nem tudom mi bajom lehet,és az èletminőségemet is lerontja ez a fájdalom.Mi a doktor úr véleménye?

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        Nehezített, meglassult gyomorürülés okozhat ilyen panaszokat, ehhez hozzájárulhat az, hogy amikor felhasi dyscomfort-érzésünk van, gyakran fokozott levegőnyeléssel (böfögést provokálva) próbálunk rajta enyhíteni. Érdemes megpróbálni panaszvezérelten prokinetkium (gyomor-bélmotilitást serkentő szer, Itopride, Cerucal) használatát, gyakori, nyugodt, kis étkezések tartását és a levegőnyelés tudatos kerülését (lassú evés, ivás, beszéd, az un. "üres" nyelése kerülése).


        Kérdés: 2020. április 25., 21:34; Megválaszolva: 2020. április 27., 14:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: