• Hogyan lehet elhagyni 10 éve szedett PPI-t?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! Nagyhából 10 éve szedek napi 2x1 protonpumpa gátlót. Ritkán cserélgetve is van (pantoprazolról rabeprazolra és vissza). A kérdésem az lenne, hogy van-e rá mód hogy ilyen hosszú idő után valahogy el tudjam hagyni a gyógyszert? Sajnos van hogy kimarad 1 nap véletlenül, de akkor másnap iszonyatosan savam van. Előre is köszönöm a választ! Attila

        Dr. Plósz János válasza a PPI elhagyás témában

        A gyógyszer elhagyhatósága függ attól, hogy mi az ok, ami miatt szükséges szednie. Ennyire tartósan reflux-betegség a leggyakoribb. Ez esetben az életmódi változtatások illetve prokinetikumok használata segíthet a dóziscsökkentésben, elhagyásban. Lényeges, hogy a gyógyszer elhagyása fokozatosan történjen, mert a teljes kihagyás átmeneti emelkedett savtermelést eredményez, újabb tüneteket provokálva.


        Kérdés: 2020. február 12., 19:34; Megválaszolva: 2020. február 13., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.