• Vékonybél vizsgálat eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ (összbilirubin szintem magas állandó jelleggel). Hányinger, savas visszabüfögési tünetem nincs és nem is volt, ellenben alhasi diszkomfort érzet, onnan induló rossz közérzet, és ilyenkor mellé társuló felében pl darabos, felében hígabb világosabb színű széklet, egyébkor darabos széklet volt jellemző. Ez már hosszabb ideje fent állt. Mely rossz közérzet vissza vissza tért, ezért mentem el a vizsgálatra. Most a bél tisztítás óta rendben van a székletem. Vízfogyasztásra is figyelek még jobban. A leletben ezt írták, szeretném kérni a segítségét ezt miként lehet értelmezni, mi áll benne pontosan. ---------------------------- Lelet:A kapszula lenyelése akadálytalanul zajlott. A nyelöcsö nyálkahártyája ép, kóros eltérés a Z-vonal magasságában látható A cardia ép, jól zár. A fundus, corpus redőzete megtartott, a corpus nyálkahártyáján egy apró savhematinos felmaródás látható. Az angulus ív és az antrun) nyálkahártyája ép, a pylorus nyálkahártyája ép, rajta több alkalommal is nagyobb mennyiségü epés reflux látható. A kapszula elsö alkalommal 54 percnél érte el a bulbust, majd többször visszatért a gyomorba, lóra 2 percnél végleg a vékonybélbe került. I óra 48 percnél egy AVM látható. Egyebekben a nyálkahártya ép, a Kerkring-redözet ép. Kóros eltérés a terminalis ileum területén sem látható. A vékonybél tisztasága a duodenum epés szennyezettségén kívül a teljes szakaszon kifogástalan. A kapszula 2 óra 30 percnél érte el a vastagbelet. A vastagbél szennyezett, a megítélhetö nyálkahártya ép. ------------------ Segítene az értelmezésében? --------2 gyógyszert írtak fel: napi 40 mg emozul, 2x1 motilium de azt nem hogy meddig kell szednem. Ön mit javasolna Dr Úr? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a alhasi dyscomfort témában

        Ami a leletben leírásra került: felmaródások a gyomorban, esetleg meglassult gyomorürülés, illetve egy értágulat a vékonybélben. Ezek közül a fennálló panaszokat egyik sem magyarázza. A felírt gyógyszereket pár hétig érdemes használni (majd az Emozul másnaponta bevéve levezetni). Az alhas dyscomfortot vastagbél-motilitászavar, bélflóra-eltérés okozhatta. Érdes bőven fogyasztani folyadékot és rostot (utifűmaghéj, zabpehely, búzakorpa), mozogni rendszeresen, intenzíven, valamint probiotikumot használni kúraszerűen.


        Kérdés: 2020. január 28., 14:45; Megválaszolva: 2020. január 28., 17:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: