• Székrekedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr, 29 éves 12 éve diagnosztizált coeliákiás vagyok. Az emésztésem sosem volt ideális, de pár hónapja komoly székrekedéssel küzdök. Az elmúlt pár hétben részt vettem gyomor és vastagbéltükrözésen, ami csak annyit mutatott ki,hogy rendkívül hosszú vastagbéllel rendelkezek. Kaptam rostkiegészítőt, mondván biztos az a gond, de nem segít. Általában gyógyszerrel tudok csak rendes székletet produkálni, anélkül nem jön az inger illetve kemény a széklet. Étkezésre odafigyelek és a folyadékbevitelre is igyekszem. Sajnos ülőmunkát végzek, az utóbbi időben nem sportoltam semmit. 5 hónapja próbálkozok teherbe esni, a nőgyógyászom szerint nincs összefüggés ez és a székrekedés között. Próbálkozok különböző módszerekkel: homoktövis, utifűmaghéj, sikertelenül.. El vagyok keseredve, nem tudom mi okozhatja ezt a változást, de kellemetlen ez az állandó erőlködés és teltségérzet. Mit tanácsolna még?

        Dr. Plósz János válasza a székrekedés témában

        Többet nem tudok én sem javasolni, elsődleges a folyadékbevitel növelése lenne (legalább 2.5l), ehhez társulva a rendszeres, intenzív testmozgás és a rostbevitel fokozatos emelése (az utifűmaghéj jó, de akár chia-mag, akár zabphely (van gluténmentes) használható. A rostbevitelnél a fokozatosság szükséges, különben haspuffadás jelentkezhet. A rendszeres mozgás nélkül nem működni a dolog.


        Kérdés: 2019. november 23., 00:43; Megválaszolva: 2019. november 25., 21:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.