• Szellentés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A következő számomra rendkívül kellemetlen problémával fordulok Önökhöz: néhány éve egy-két alkalommal iszonyú erejű hasfájás gyötör, ami a gyomorszájamtól indul és fokozatosan terjed szét lefelé. Megvizsgáltak több ilyen alkalommal (UH, röntgen, nőgyógyász) de semmit nem találtak, annyi látszott a vérvételen,h a CRP 100 feletti volt, néhány nap alatt mindig normalizálódott. Amikor nincsenek ilyen durva tuneteim, időnként övszerű hasfájást érzek a gyomorszájamnál, illetve ami elképesztően kellemetlen,hogy folyamatosan puffadok/szellentek. Átlagos napokon inkább vacsora után lesz iszonyatosan kellemetlen a helyzet, de például tegnap már egy könnyű ebéd után is az lett. Egyszerűen nem bírtam abbahagyni a szellentést, hiába távozott a gáz, jött a következő adag jó hangosan és egész délután ez volt. Attól maradt abba,hogy ittam egy pohár bort. Megint kivizsgálás alatt állok, de nagyon nem találják az okát, hasi UH-n semmi probléma nem látszik, annyit mondtak,h igen tényleg elég gázosak a beleim. A vérképem, szeklettenyesztes normális . Már arra is gondoltam,h a hasnyálmirigy okozza (a neten olvasottak alapján), de a szekletem normális színű (bár időnként tartalmaz emésztetlen darabokat és sokszor higabb is a kelleténél) és nem fogyok. Az amilaz szinten normális. Esetleg okozhatja ezt pánikbetegség? M azom van, de eddig inkább kardiológiai problémákat generált. Nem nagyon merek már lefeküdni aludni sem, sokszor hatalmas szellentesek hangjára ébredek. A párom nem tesz róla említést, de már attól is rettegek,h hallja. Szóval az kétségtelen,h pszichésen is nagyon megvisel. És már előre felek,h megint ez lesz estére. Elküldtek vastagbél tukrozesre, de meg nem mentem, a hasnyálmirigy valahogy eddig egyik dokiban sem merült fel. Minden vény nélkül kapható csodaszert kipróbáltam már, talán időnként a dipankrin, illetve a Bilagit segít, de az sem mindig. Az összes többi teljesen hatástalan. Nem akarok így élni. Mi a véleménye önnek?

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        A pánik-betegség magát a haspuffadást-fokozott bélgáz képződést nem okozza, de a hozzá vezető folyamatokban lehet szerepe. Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre hajlamosít a fokozott stressz és a pánik-sy. Gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. A harmadik lehetőség az un. vékonybél bakteriális kontamináció (SIBO) jelenléte. Ezt laktulózzal végzett kilégzési teszttel lehet igazolni, pozitív esetben antibiotikummal kezelni. A hasnyálmirigy-elégtelenséget széklet-elasztáz vizsgálattal lehet igazolni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. augusztus 12., 05:58; Megválaszolva: 2019. augusztus 16., 06:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: