• Bélműködési zavarok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Úr! Az alábbi összefoglalóban felvázolt problémáról szeretném a véleményét, esetleges további vizsgálati, kezelési javaslatát kérni: Tünetek, kórtörténet: Bélműködési rendellenesség: kb.: 2014 második felétől fél-egy évig lopediumra jól reagáló gyakori vizes hasmenés vér nélkül, prostatitis chronica dg. 2015 szeptemberében, az erre kapott ciprofloxacin megszünteti a hasmenést , majd 2016 elejétől napi többszöri (3-5), jellemzően formált, szilárd széklet ürítése (híg széklet ritka), inger esetén sürgetően, esetenként görcsös tünetek kíséretében, gázosodás, puffadás, medencei régió izomfájdalma, tartós görcse (alsóhát, hólyag, végbél, prosztata környéke, részben a hasizom), alkalmanként gyakori vizeléssel, vér nem észlelhető vizuálisan. Láz, illetve egyéb alarm tünet nem fordult elő. A tünetek fluktuáló jelleggel, de folyamatosan fennállnak. Az eltelt évek alatt fokozatos tömegcsökkenés tapasztalható, nagyjából 10 kg. Mintegy 2 hónapos teljes tünetmentesség volt tapasztalható colonoscopia után (bélmosás?). Elvégzett vizsgálatok: Képalkotók: 2016-ban: Natív és kontrasztanyagos hasi-kismedencei MDCT Eredmény: hepar jobb lebeny VI. segmentumban haemangioma, egyéb eltérés nem észlelhető Többszöri hasi-kismedencei UH Eredmény: hepar jobb lebeny VI. segmentumban haemangioma, prosztatában meszesedés látszik, egyéb eltérés nem észlelhető 2017-ben: Kismedence natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata Eredmény: kórjelző eltérés nem volt kimutatható Gerinc RTG vizsgálata Eredmény: scoliosis, spondylosis valamint spondylarthritis Endoszkópiák: 2016-ban: Anoscopia, rectoscopia Eredmény: III. grádusú belső aranyér, Barron ligatúrával rendezve, egyéb eltérés nem észlelhető Oesophago-gastro-bulboscopia Eredmény: erosiones ventriculi, egyéb eltérés nem látható, szövetminta malignitásra, H. pylori-ra negatív Colonoscopia, felhatolás a terminális ileumig Eredmény: terminális ileum áttekintett néhány cm-es szakasza ép, szabályos Bauhin billentyű, ép coecum, végbélnyílástól számított 45 cm-nél borsónyi polip (eltávolításra került, szövettan szerint adenoma tubulare, enyhe fokú hámdysplasiával), rectum ép. Laborvizsgálatok: Eredmények: általános laborok jelentős eltérés nélkül, TSH 2018-ban egy esetben jelentősen határérték alatt, azóta TSH + szabad t3-t4 normális tartományon belül, cöeliakia panel negatív, laktózérzékenység igazolódott PCR által, pancreas elasztáz normál tartományon belül, táplálék intolerancia vizsgálat negatív, tenyésztések seminalis plazmából, vizeletből, székletből negatívak, urethra kaparékból PCR STD-re negatív, laktulóz H2-teszt erősen pozitív, mennyiségi calprotectin határérték alatt Diagnózisok, therápiák: Prostatitis chronica, Th.: ciprofloxacin, arcoxia Eredmény: átmeneti javulás a teljes tünetcsoportban, vélhetően ciprofloxacin hatására Kontaminált vékonybél sy., Th.: ciklikus rifaximin, nystatin Eredmény: átmeneti javulás Laktózérzékenység, Th.: laktóztartalmú ételek elhagyása Eredmény: nincs hatással a tünetekre Scoliosis, spondylosis, spondylarthrosis,Th.: talpbetét, gyógytorna Eredmény: nincs hatással a tünetekre Tisztelettel:

        Dr. Plósz János válasza a Sibo témában

        Leírása alapján a bélpanaszokat a kontaminált vékonybél szindróma okozhatja. Ez sajnos kiújulásra hajlamos kürkép, megoldása kombinált antibiotikus terápia lehet (a Normix ezek szerint nem elegendő). A kúrát követően a diagnózist javulás mellett a laktulóz teszt negatívvá válása igazolhatja.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. május 04., 15:57; Megválaszolva: 2019. május 04., 19:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: