• Székrekedés, puffadás visszatartás miatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 27 éves vagyok, férfi, 180/70. Panaszaim 3 hónappal ezelőtt kezdődtek és mondhatni 1-2 hete eltűntek. Arra lettem figyelmes, hogy mintha az emésztésem lelassulna, és a korábbi 1-1,5 naponta történő székelés helyett, volt hogy 3-4 napig nem történt semmi. Egy kósza ingert sem éreztem. A székrekedésen kívül csak viszonylag jelentős puffadást, szelességet tapasztaltam, ami a nap folyamán alakult ki (reggel teljesen lapos volt a hasam). Amikor mégis megindultak a dolgok, akkor a székletet színre, álagra olyannak találtam, mint bármikor, maximum kicsit kevesebb lehetett, annál mint amit az ember várna 3 nap után. Hasmenéses jellegű ritkán volt, olyan sosem, amilyet akkor tapasztalunk, mikor valami erős hasmenést okozó vírus elkap. A 2-3 hónap alatt 1-2 -szer tapasztaltam, hogy amikor 3-4 nap után végre megindult valami, akkor közvetlen a normális székelés után erős, centralizálatlan hasi görcsök (mintha az egész bélrendszer görcsölne a hasnál) jelentkeztek és lágyabb széklet ürült a görcsölés közben. Ezenkívül a 3-4 napos ciklusok között is próbálkoztam, de csak a szelességet tapasztaltam, aminek következtében csak egy kevéske nyálka ürült. Azután volt, hogy egy kis időre elmúlt a szelesség, gyakoribbá vált a székelés, azt hittem normalizálódás következik, majd 1 hétre rá enyhébben, de visszajöttek a tünetek… most úgy 2 hete úgy néz ki, hogy minden jó. A ciklus megnyúlásán kívül és a puffadáson kívül rossz közérzetet, lázat, étvágytalanságot, hányingert, rámtörő fájdalmakat nem tapasztaltam. Egyedül a puffadás keserített meg a mindennapjaimat (állandó visszatartás) és mentálisan a székrekedésnek a gondolata, hogy ez nem normális, amúgy teljesen jól érzem magam. A belgyógyászaton csináltak teljes vérképet, pajzsmirigyvizsgálattal együtt és vizeletvizsgálattal, teljes hasi és kismedence ultrahangot és ételallergia vizsgálatot, amelyeknek az eredménye negatív lett (a vérképet csatoltam). Tudom, hogy az IRB -t kolonoszkópia nélkül nem lehet kijelenteni, azonban az interneten kutatva minden hasmenéses, székrekedéses dologhoz odaírják, hogy akár végbél, vagy vastagbéldaganat is állhat a háttérben. Ezért tegnap este csináltam egy patikában kapható széklet vértesztet, ami negatív lett. A belgyógyászom azt mondta, hogy Ő egyelőre még nem tenne ki kolonoszkópiának, csak ha folytatódnak a tünetek és szerinte a legrosszabb esetben is valamiféle gyulladásról lehet szó. De gondoltam, hogy kikérem még egy orvos véleményét. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint indokolt-e a proktológiai vizsgálat? Illetve a fentiek alapján kell-e gondolnunk daganatra? Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy huzamosabb ideig történő visszatartás (1-1,5 hónapon keresztül órákkal később megyek wc -re és mindent visszatartok) okozhat-e ilyesmit?

        Dr. Plósz János válasza a székrekedés témában

        Igen, a székelési inger elnyomása, a széklet visszatartása elősegítheti a székrekedés kialakulását illetve a székelési inger csökkenését. Ha fogyás, a székletben vér nem volt, illetve családban, egyenesági rokonok között nincs gyomor-bélrendszeri rosszindulatú folyamat, szerintem nem szükséges az endoscopos vizsgálat. Érdemes sok folyadékot inni, a rostbevitelt fokozatosan emelni és mozogni rendszeresen, intenzíven. Ezek mellett gyorsulnia kell a bélpasszázsnak és javulnia a székelési habitusnak.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. március 12., 10:51; Megválaszolva: 2019. március 16., 09:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: