Malabsorptio?

Tisztelt Dr. Plósz János Úr! Egy vélhetően emésztőrendszeri problémával fordulok Önhöz. Körülbelül 1 éve vannak panaszaim, amit az alábbiakban fejtek ki. Egy nagyon stresszes időszakhoz tudom datálni a tünetek kezdetét, nem tudom ez számíthat-e. Eleinte világos színű laza székletem volt, és gyomorszáj tájékán erősebb görcseim. Eleinte epére illetve hasnyálmirigyre gyanakodtak, UH és labor volt. UH negatív, laborban az egyetlen eltérés a Lipázban volt, ami kereken 8.0 érték volt U/L (13-60) . Tehát a határértéknél alacsonyabb. Javasoltak diétát, absztinenciát (alk, nikotin) és pangrol 25k szedését. A tünetek időközben változtak, jelenleg erős derékfájás gyötör, jobb oldalt lent. Ismét elmentem egy gasztroenterológushoz, ahol labor, UH, gastroscopia illetve colonoscopa vizsgálat volt. A laborban minden érték határértéken belüli volt (itt enzimeket nem néztek) . A tükrözésen illetve UH-n szintén minden normális volt, egyedül a gyomromban találtak kisebb felmaródásokat, amire salvus kúrát és Noacid nevű protpumpa gátlót írtak fel. A tünetek viszont nem múlnak, főleg zsírosabb ételek elfogyasztásához illetve stresszhez tudnám kötni. A székletem van hogy hetekig tökéletes, aztán egyszer csak jön görcsösebb derékfájás (ágyban felülés gondot okoz) , illetve egy sárgásabb hígabb széklet. A gasztroról továbbküldtek idegsebészetre, porckorongsérv kizárására, azt is szóba hozták. De ebben nem hiszek, mivel mint írtam is, véleményem szerint más váltja ki a tüneteket. (Volt olyan hét amikor egyáltalán nem fájt, aztán hirtelen visszatért.) Mivel eddig minden leletem negatív lett, kivéve a tavaly augusztusi laborban az alacsonyabb lipáz érték, teljesen tanácstalan vagyok. Lehajolni nem tudok, mert deréktájban fájdalmat okoz. Lehet ez tápanyag felszívódási zavar, okozhat ilyen tüneteket? Ha minden negatív lett eddig? Köthetőek esetleg a tünetek lelki eredetű problémákhoz (stressz, szorongás, stb.)? A vesémben írták, hogy van a felső részen egy 3mm-es kehelykő, de a vizelet vizsgálatok is negatívak lettek, azt mondták az nem okoz problémát. Nospa vagy egyéb görcsoldók sem segítettek. (Hónapok óta figyelek az étkezésemre, nem fogyasztok alkoholt, napi 10 szál cigarettát szívok el.) Hasnyálmirigy gyulladás esetén mindenhol azt olvasom, hogy emelkedett enzimértékek lennének a laborban. Hirtelen nincsen több ötletem. Csatoltan küldöm a laborom eredményét. Ebben a listában van olyan érték ami a hasnyálmirigy működésére utal? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Dr. Plósz János válasza Derékfájás témában

Az alacsonyabb lipáz nem jelent kórosat (gyulladás esetén emelkedik meg a lipáz-szint a vérben) . Az, hogy nem tud lehajolni a deréktáji fájdalomtól, nagy valószínűséggel tényleg mozgásszervi probléma, nem tudok olyan gasztroenterológiai kórképet, ami ilyet okozna. A negatív leletek, az egy éves fennállás, a hullámzó jelleg bennem irritabilis bél szindróma lehetőségét veti fel. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.

Kérdés: 2016. február 11., 22:47 ;Megválaszolva: 2016. február 12., 08:27
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Labor eredmény
Kedves Doktor Úr! Csináltattam egy komplex laborvizsgálatot, mert elég sűrűn testi tüneteim vannak és jó lenne kideríteni, hogy miért. Pár...
Vérkép covid
Tisztelt Doktor Úr! 10.02 -re Tegnap reggelre covidos lettem (első covid) . Fáj minden tagom, a hátam és a mellkasom is, így bementem a Bp. László...
“Tudatos” alkoholista
Üdvözlöm Az őszinte véleményére vagyok kiváncsi, az utóbbi 10 évben heti rendszerességgel kb 70-100 gramm alkoholt fogyasztok hetente. (nagyon...
Epesav megkötés
Kedves doktor úr! Előzőleg ön javasolta a cholestyramine supremex-et epesav túlműködésre. Sajnos úgy néz ki, hogy nem tudom beszerezni a...
Fekély antibiotikumtól?
Tisztelt Doktor ÚR! Covid után kezdődtek panaszaim, hirtelen erős gyomorégéssel, erős hányingerrel, étkezés után. Majd egy este borsófőzelék...