vérvizsgálat

Tisztelt Doktornő! Háziorvosom elküldött vérvizsgálatra. Az eredményben 6 vizsgálati eredmény eltérést mutatott a referenciatartományokhoz képest. Vérsejtsüllyedés 18.0 mm/H 0-11.0 SE GPT 50.0 U/L 2.0-43.0 SE GPT 113.0 U/L 7.0-50.0 ALK. Foszfatase 396.0 U/L 65.0-300.0 koleszterin 5.6 mm/l 3.9-5.2 HDL Chol Direkt 1.19 mm/l 1.3-2.0 Fentiek alapján az orvosom zsírszegény étkezést javasolt, illetve kevesebb alkohol fogyasztást. Epés és gyomros is vagyok egyben. Zsíros ételeket nem igazán tudom elfogyasztani, mert hányingerem lesz tőle. Ezért még a főzést is étolajjal oldom meg. Ha húst eszek az vagy csirke, vagy sertés esetében sovány húst jelent, amit a legkisebb kövértől is megtisztítok. Az alkoholt pedig csak alkalmanként fogyasztok (születésnap, névnap, karácsony) akkor is max. 2-3 dl fehér bort jelent. Édesapám májrákban hunyt el. Igaz az Ő esetében nála közre játszott a rendszeres alkohol fogyasztás is. Emésztési zavarral is küzdök gyerekkorom óta. Puffadás székletszorulás (3-4-5 napig nincs székletem) . Évekkel ezelőtt epe távozott tőlem, hányás és széklet útján is. Pár éve ezek megszűntek. Kúraszerűen articsóka kapszulát szedek kb. 3 hónapja naponta 1x. Kombucha koncentrátum hígított formában segít az emésztésemet. Menstruációm 3 éve teljesen elmaradt, amire a nőgyógyászom azt mondta, hogy nem változókor, hanem egy állapot. Pete nagysága folyamatos félidős ciklust jelez. Orvosom fél év múlva ismételt vizsgálatot kért, addig kezelést nem tart indokoltnak. Véleményem szerint 1 év alatt elfogyasztott kb. 1, 5 - 2 liter fehérbor nem magyarázhatják a lelet eredményeit. Ezért a kérdésem a következő: leírtak alapján Ön szerint sem kell komolyabban foglalkozni a dologgal, vagy esetleg valamilyen kezelést igényelne.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza magasabb májenzimek témában

Kedves Levélíró!

Remélhetőleg csak rutin vizsgálat céljából kérte háziorvosa a laborokat, nem volt új panasza. Az a kérdés, hogy ezek a laborok korábban milyenek voltak. Ami a jelenlegiből látszik, a süllyedés minimálisan magasabb, ez feltehetően enyhe gyulladást jelezhet, teendő nincsen vele. A koleszterin valóban magasabb, a HDL kicsit alacsonyabb. A háziorvosa jól döntött, ilyenkor - bár egyébként is zsírszegényen étkezik - az első 2-3 hónapra szigorú zsírszegény étrendet szoktunk javasolni, emellé rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztást. Ha emellett is magasabb a koleszterin, csak ezután adunk ezt csökkentő gyógyszert. Az alkalikus foszfatáz az epeműködésre, a GPT májfunkcióra utal (kétszer írt GPT-t, a második vagy GOT vagy GGT gondolom) . Ezek is kissé magasak, elsőkörben szintén zsír és fűszerszegény étkezést és alkohol kihagyást szoktunk javasolni. Ha korábban nem voltak magasak ezek az értékek, akkor egy hasi ultrahang vizsgálatot érdemes még csináltatni. 2 hónap múlva ha kontrollálják a koleszterinszintet, javasolt a máj és epefunkció ismétlése, ha akkor is magasabbak az értékek vírusvizsgálat merülhet még fel. Illetve ekkor akár gasztroenterológust is felkereshet. Remélhetőleg nincs családi ismétlődés, nem erre gondolnék első körben. Tudom nehéz ezt mondani, főleg hogy figyel az étkezésre, első lépésben tényleg a diéta javasolt. A kombucha bár májvédőnek is írják, remélhetőleg nem rontja a májfunkciót. Én nem biztos hogy fogyasztanám.

Kérdés: 2016. január 13., 18:00; Megválaszolva: 2016. január 13., 20:37
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Májgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! A fiam 30 éves. Két éve volt nagyon erős vállfájdalma és térd ízületi fájdalma. A labor alapján nem találtak nála semmit....
Laboratóriumi vizsgálati eltérések
Tisztelt Doktor Nő! A mai napon egy laboratóriumi vizsgálaton vettem részt, amelynek az eredményével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni....
Emésztési probléma, reflux
Laboratóriumi értékelésben...
Étkezések utáni gyomorsav...