Gyomorpanaszok

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta fennálló problémával fordulok Önhöz. Panaszaim 2007 nyarán kezdődtek, melyek leginkább abban nyilvánulnak meg, hogy nem tudok éhséget érezni. Az éhséget nem úgy érzem, hogy korog a gyomrom, hanem görcsölni kezd és ha rövid időn belül nem fogyasztok valamilyen ételt, a gyomorgörcs az öklendezésig fokozódik. A problémának hosszú ideig nem jártam utána. 2012-ben volt gyomortükrözésem. Az akkori leletek eltérései: cardia nyitott, felette egy kb. 1 cm-es mucosa laesio látható, bulbusban apró felmaródások, felszínes fekélyek. Dg: oesophagealis reflux oesophagitissel, kezdődő duodenalis ulcus. Antrumból és corpusból mintát vettek. Hisztológiai vizsgálat történt, eredménye Hpylori neg. a lamina proprián belül enyhe lympho-plasmocytás infiltráció, aktivitási jelek nélkül. Dg: Enyhe fokú inaktív chronicus gastritis. Panaszaimat túlzottnak találták és a vizsgáló orvos azokat inkább pszichés jellegűnek vélte. Pszichoterápiás kezelést, valamint Pantoprazol 40 mg reggel 1x javasolt. A gyógyszer szedése ellenére a tünetek továbbra is fennáltak, de megpróbáltam vele együtt élni. Egészen folyó év tavaszáig, amikor a probléma súlyosbodott. Reggel a gyomorgörcs intenzívebben jelentkezett, öklendezés mellett, mely aztán étel fogyasztására sem enyhült. Ezért ismételt gyomortükrözés történt, melynek során a teljes felső emésztőtraktust egészségesnek találták. A vizsgálatokra magánredeléses keretek között került sor, intravénás sedatioban, ugyanis betegesen rettegek a hányástól ill. olyan kísérő tüneteitől mint az öklendezés. Vélhetően gyermekkori traumatikus élmények hatására fóbiává vált, ha a tünetek jelentkeznek pánikba esek és kényszeresen enni kezdek. A gyomorgörcsök ezt követően már étkezésre sem feltétlenül enyhültek. Még a második gyomortükrözés előtt, a tüneteim miatt, sürgősségi ambulancián jártam, ahol a tünetek mögött a fokozott anxietans viselkedést feltételezték. A tünetek mostanra a legváltozatosabb helyszíneken és időpontokban törnek rám, pánikroham jelentkezik. Saját magam is bizonyos vagyok benne, hogy a tünetek intenzitásában szerepet játszik a pánik. Jelenleg negyedik hónapja a MISEK Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztályán fekszem, mely mostanra a tüneteim elől való meneküléssé változott, úgy érzem, csak akkor vagyok biztonságban tőlük, ha folyamatosan egészségügyi személyzet felügyelete alatt állok. Azonban én még mindig valamilyen fizikális okot, valamilyen alapbetegséget feltételezek a tünetek mögött, melyeket aztán a pánikkal fokozok fel. Amennyiben Ön úgy véli, hogy tüneteimet valóban okozhatja valamilyen fizikai betegség, kérem szíves javaslatát, hogy hova forduljak további vizsgálatok céljából. Köszönettel, H Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Hányinger témában

Véleményem szerint tényleg psychés alapon alakulnak ki a tünetek. Már az első tükrözés és a szövettan eredménye is enyhe eltéréseket mutatott, illetve a panaszok jellege sem jellemző szervi megbetegedésre. Lisztérzékenységet azért érdemes lenne kizárni (egy vérvétel elég ehhez) .

Kérdés: 2015. július 16., 12:09; Megválaszolva: 2015. július 16., 16:00
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...
Betegségről