Gasztroparézis vagy

Tisztelt Doktor Úr! Párom nevében kérdezek, aki külföldi állampolgár. Áprilisban egy légúti fertőzés után május-júniusban kezdődtek a emésztőrendszeri (főleg gyomor) tünetek. Azóta fennálló panaszok: hányinger (egyszer sem hányt), "valami van a torkomban" érzés, reflux, néha gyomorfájdalom, hasmenés, böfögés (kb. 2 hónapja). A hányinger erőssége kb. ciklikusan változik.Rendszeres vérvétel-minden érték rendben,székletvizsgálat-minden rendben, gastroscopia semmit nem mutatott. Refluxot diagnosztizáltak, ezomeprazolt kapott, de nem javult. Feltételezett IBS-re tianeptine-t kapott, rosszabb lett a hányinger. Kapott diazepamot, alkalmanként használta ha nem tudott aludni, hónapok óta nem szedte. Diétája: rizs, burgonya, csirke, hal, spenót, répa, karfiol, vaj, banán, borsó, kétszersült/ropi. Magánúton elvégzett vérvételek: albumin, alfa-amiláz, ALP, ALT, AST, AST/ASO, GGT, foszfát, kálcium, lipáz, magnézium, nátrium klorid, triglicerid, anti-TPO, anti-Tg, kortizol. Ezek közül csak a kortizol tért el a normáltól, magasabb volt. OGTT tervben van januárra. Jelenleg savlekötőt használ (Gastal). A hányinger metoklopramidtól (Reglan) elmúlik-de az orvos utasítására csak 5 napig lehet szedni egyszerre. Párom gasztroparézisre gyanakszik. A háziorvosa szerint teljesen pszichés eredetű a dolog, ezért nem ad beutalót semmilyen vizsgálatra, így mindent magánúton kell lebonyolítani. Alapjáraton egy egészséges emberről van szó,korábbi betegségek, ismert ételintolerancia nélkül, viszont ez az állapot komoly hatással van az életminőségére. Kiegészítő információ: a páromnak emetofóbiája van. Mi lehet a baja? Ételintolerancia lehet a dolog mögött? Lehet nem emésztőrendszeri a dolog forrása, hanem endokrinológiai, vagy egyéb? Milyen vizsgálatok javasoltak a következő lépésben? Köszönöm a választ előre is!

Dr. Plósz János válasza hányinger témában

Gyomorürülési zavar állhat a panasz háttérben. Metoclopramid helyett itopride használható (ez tartósan is) 3x50mg dózisban, hányingerre és a gyomor motilitás fokozására is alkalmas szer. E mellett érdemes a rendszeres, gyakopri, nyugodt, kis étkezések tartása, valamint a levegőnyelés kerülése (a böfögést egyértelműen ez okozza), erre a lassú evés-ivás-beszéd valamint az un. "üres'" nyelések kerülése lehet jó.

Kérdés: 2021. december 31., 11:19; Megválaszolva: 2022. január 02., 16:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorpanaszok
Tisztelt Dr Plósz János! A minap felkerestem a háziorvosom, mert hetek óta tartó hányigerrel küszködöm, étvágyam sincs. A hányiger reggelente...
Mi lehet ez?
Kedves Dr Plósz János! Szinte állandó hányigerrel küzdök. Eddig csak vissza vissza tért de az elmúlt 3 hétben szinte állandó. Május 21ota...
Több mint egy hónapja tartó...
Üdvözlöm. 26 éves lány vagyok, már több mint egy hónapja minden nap hányingerem van, illetve gyakori fáradtságérzetem. Jól alszom éjjel viszont...
Mi okozza a hányinger érzést
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám lenne hogy több mint 2 éve érzek erős hányinger érzést, ami soha nem jár hányással, egyszerűen csak azt a...
Másfél hete hányinger, hasmenés
Tisztelt DoktorÚr! Másfél hete erős hányingerem lett, ezt hányás nem kísérte. Majd hasmenés, és hőemelkedés kísérte. A panaszok aztán meg is...