Néma epekő

Tisztelt Doktor Úr! Véletlenül észrevették hasi ultrahang vizsgálat alkalmával / lágyéksérv műtét előtt /, hogy van egy 18 mm méretű epekő az epehólyagban / Az epehólyag normális nagyságú és falvastagságú. Normális tág epeutak. Hepar nem nagyobb, homogen. A pancreas is homogen, szabályos szerkezetű. Több helyen olvasom, hogy az epehólyagot a kővel csak akkor kell műtétileg eltávolítani, ha a kő nem "néma". Vagyis fájdalmak, panaszok vannak. Néma kő esetében nem szűkséges műteni. Máshol pedig azt olvasom, hogy néma kő esetében is műteni kell. Sebészorvos is a műtétet javasolja. Úgymond a biztonság kedvéért. Semmi gondom nincs, csak az, hogy kiderült az epekő léte. Vajon néma kő esetében nem jobb-e ha megmarad az epehólyag, hiszen nem véletlenül van ott, gondolom pl. a szabályozó funkciója miatt stb. Továbbá minden műtétnek azért van kockázata is. Mi az igazság? Legyen műtét vagy ne legyen? Mit javasol? Kérem segítsen dönteni! Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza cholelith témában

A kő kialakulása az epehólyagban azt mutatja, hogy az epehólyag ürülése már nem megfelelő, ezen funkcióját elvesztette. A kő jelenléte azonban folyamatos alacsony intenzitású gyulladást tart fenn, ez szövődményekhez vezet illetve emeli az (amúgy igen ritka) epehólyagrák kialakulásának esélyét. A 18mm-es kő már jó eséllyel nem jut ki az epehólyagból az epevezetékbe, így legalább epevezeték-elzáródást, hasnyálmirigy-gyulladást nem okoz. Ebben az esetben is javasolt a műtét, de nem sürgető a dolog, pár éven belül érdemes rászánni magát.

Kérdés: 2015. június 01., 23:00; Megválaszolva: 2015. június 02., 05:49
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás