Folyamatos haspuffadás mitől lehet?

Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja tartó most már folyamatos puffadásom van. Ami fájdalmat nem okoz viszont nagyon kellemetlen. Házi orvosom javaslatára glutén tesztet csináltam ami negatív lett. Laktóz érzékenységre gyanakszom, pedig már jó ideje, több mint egy éve nem fogyasztok csak laktózmentes tejet, sajtot és mostanság áttértem a glutén és tej mentes kenyér fogyasztására is, mégis a puffadás nem nagyon akar múlni, sőt kb egy hete a nyelvem hátulsó részébe piros hólyagocskák jelentek meg. Folyamatosan szomjas vagyok és még a nyelvem szélén fognyomatos is. Pár hete a víz ivásra is oda figyelek, hogy meglegyen a napi 1, 5-2 liter. Milyen betegségre utalhatnak a tünetek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Haspuffadás témában

Az objektív haspuffadást két fő tényező okozhatja. Egyik a fokozott levegőnyelés evés, ivás beszéd közben. Ehhez általában fokozott böfögés is társul, bármilyen étel elfogyasztását követően szinte azonnal jelentkezik. Megszüntetése csak a levegőnyelés tudatos kerülésével lehetséges(lassú evés, ivás, beszéd, "üres nyelések kerülése) .

A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.

Kérdés: 2015. március 22., 16:32; Megválaszolva: 2015. március 22., 16:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Gyomor problémák